Nedeľa20. október 2024, meniny má Vendelín, zajtra Uršuľa

Nový prezident Indonézie Prabowo Subianto zložil slávnostný sľub

prezident Indonézie Prabowo Subianto
prezident Indonézie Prabowo Subianto (Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara)

JAKARTA - Prabowo Subianto bol v nedeľu inaugurovaný za ôsmeho prezidenta Indonézie - najľudnatejšej moslimskej krajiny na svete -, čím sa zavŕšila jeho cesta od bývalého generála obvineného z porušovania ľudských práv počas vojenskej diktatúry až do prezidentského paláca, informovala agentúra AP.

Subianta, bývalého ministra obrany, ktorý vo štvrtok dovŕšil 73 rokov, po zložení prísahy na korán - moslimskú posvätnú knihu - na uliciach oslavovali tisíce priaznivcov. Na slávnostný obrad do hlavného mesta Jakarta pricestovali zástupcovia viac ako 40 krajín vrátane Spojeného kráľovstva, Francúzska, Spojených štátov, Saudskej Arábie, Ruska, Južnej Kórey, Číny, Austrálie a ďalších krajín juhovýchodnej Ázie. Subianto bol dlhoročným rivalom nesmierne populárneho prezidenta Joka Widoda, proti ktorému kandidoval dvakrát a v oboch prípadoch, v rokoch 2014 a 2019, vyšiel zo súboja ako porazený.

Toto sľúbil občanom Indonézie

Widodo po svojom znovuzvolení vymenoval Subianta za ministra obrany, čím pripravil pôdu pre ich budúce spojenectvo - napriek tomu, že ich politické strany zostali súpermi. Počas kampane Subianto kandidoval ako "dedič" populárneho odchádzajúceho prezidenta a sľuboval, že bude pokračovať v jeho politikách - napr. vo výstavbe nového hlavného mesta, či v obmedzovaní vývozu surovín, ktoré majú podporiť domáci priemysel.

Viac o téme: IndonéziaPrezidentPrabowo Subianto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu