Sobota19. október 2024, meniny má Kristián, zajtra Vendelín

Boj proti Izraelu pokračuje aj po smrti vodcu Hamasu, uviedol iránsky vodca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Leo Correa)

TEHERÁN – Zabitie vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjú Sinwára nezastaví boj proti Izraelu, vyhlásil v sobotu najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

"Jeho smrť je bolestivá, no os odporu (proti Izraelu) bude žiť ďalej a bude pokračovať v boji," uviedla jeho oficiálna webová stránka. Sinwár v stredu zahynul pri izraelskom útoku v Pásme Gazy. Bol považovaný za strojcu útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na južné oblasti Izraela zo 7. októbra 2023, ktorý si vyžiadal viac než 1200 obetí a rozpútal vojnu prebiehajúcu v súčasnosti v Pásme Gazy.

Hasan Nasralláh bol zabitý 27. septembra v Bejrúte

Sinwár je už tretím vysoko postaveným vodcom islamistov zabitým v priebehu niekoľkých mesiacov. Jeho predchodca na čele Hamasu Ismáíl Haníja zomrel 31. júla 2024 v Teheráne po útoku pripisovanom Izraelu. Vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh bol zabitý 27. septembra v Bejrúte. Experti považujú atentáty za výraznú komplikáciu pre Irán, ktorý má blízke väzby na obe hnutia.

Viac o téme: BojIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu