Nedeľa20. október 2024, meniny má Vendelín, zajtra Uršuľa

V Bratislave nasadili pred Dušičkami NOVINKU! Veľká pomôcka pre návštevníkov cintorínov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Pohrebníctvo mesta Bratislavy Marianum za účelom zvýšenia komfortu návštevníkov cintorínov umiestnilo nové dotykové kiosky na cintorínoch. Prostredníctvom nich ľudia nájdu všetky potrebné informácie k režimu na bratislavských pohrebiskách počas Dušičiek, ale môžu vyhľadať aj podrobnosti o hrobových miestach. Marianum sa na nápor návštevníkov, ktorý narastá už týždeň pred týmito sviatkami zodpovedne pripravilo.

Marianum každoročne zaznamenáva stovky tisíc návštevníkov cintorínov. Ide o najbližšiu rodinu, priateľov či známych zosnulých pochovaných na bratislavských cintorínoch. Mnohokrát prídu návštevníci zo zahraničia či z iných slovenských miest na hroby tých, ktorých mali radi. „Pre ich lepšiu orientáciu a ľahšiu dostupnosť informácií, sme na štyroch cintorínoch – Slávičie údolie, Petržalka, Vrakuňa a Ondrejskom umiestnili dotykové kiosky, v ktorých prostredníctvom prehľadného dizajnu prinášame najdopytovanejšie informácie zo strany pozostalých,“ hovorí Robert Kováč, riaditeľ Marianum.

V Bratislave nasadili pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Marianum)

Najčastejšie údaje, ktoré návštevníci hľadajú, sú otváracie hodiny cintorínov, či môžu aktualizovať osobné údaje, kde nájdu konkrétne hrobové miesto v rámci cintorína, zaujímajú sa o prepisy a platby hrobových miest, aké služby sú k dispozícii na cintoríne a podobne. „V kioskoch, na webstránke Marianum alebo na sociálnej sieti Facebook pod názvom Cintoríny a pamätníky v správe Marianum sú dostupné všetky aktuálne informácie.“ dodáva Kováč.

A ako to bude na cintorínoch tento rok?

Cintoríny budú otvorené od 7.00 h do 20.00 h v termíne od 1. novembra do 8. novembra. "Rovnako ako každý rok, aj tento rok bude na najväčších cintorínoch – Slávičie údolie, Vrakuňa a Krematórium k dispozícii v čase od 9.00 h do 17.00 h. bezplatný odvoz elektromobilom od vchodu čo najbližšie k hrobovému miestu," uviedla vedúca obchodného oddelenia Marianum Katarína Šemberová. Zároveň bude posilnený protipožiarny a bezpečnostný tím, ktorý bude dbať na poriadok a bezpečnosť návštevníkov.

V Bratislave nasadili pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

V termíne od 26. októbra do 4. novembra budú pozastavené kamenárske práce. „Zároveň žiadame návštevníkov cintorínov, aby do areálov cintorínov nevstupovali so psami a nejazdili na bicykloch, kolobežkách či elektrokolobežkách.“ vyzýva riaditeľ pohrebníctva.

Pre klientov budú k dispozícii s upravenými otváracími hodinami pobočky Správy cintorínov. "Na Šafárikovom námestí č. 3, cintoríny Vrakuňa a krematórium v termíne od 28. 10. – 31. 10., v čase od 8.00 h do 18.00 h a na cintoríne Vrakuňa a v areáli krematória aj v mimoriadnom termíne 1.11. – 3.11., v čase od 8.00 h – 17.00 h," priblížila Šemberová. Kvetinárstvo Marianum pripraví výzdobu na hroboch pred Dušičkami podľa predstáv pozostalých, ktorí nemôžu prísť osobne na cintorín.

Odporúčania pre návštevníkov cintorínov

Pohrebníctvo odporúča upratovať a pripravovať hroby svojich príbuzných v dostatočnom časovom predstihu, kedy ešte nie je príliš veľa ľudí na cintorínoch. "Pri prípravách hrobov na Dušičky je potrebné zvýšiť dohľad na svoje osobné veci, nenechávať ich bez kontroly len tak položené na hrobe," vyzýva v prevencii proti krádežiam.

V Bratislave nasadili pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Pri výbere kvetov či iných dekorácií je potrebné brať ohľad na životné prostredie. Z bohatého výberu spomienkových výzdob je lepšie uprednostňovať také, ktoré sú zo živých kvetov, čečín alebo sú vyrobené z kompostovateľných materiálov. Pohrebníctvo prináša aj tipy na ekologické dekorácie, ktoré pomôžu ľuďom nájsť inšpirácie. Na cintorínoch Vrakuňa, Prievoz a Petržalka je celkovo sedem stanovísk na triedenie cintorínskeho odpadu. "Správne rozdelenie odpadu na cintorínoch tak napomáha k ochrane životného prostredia," konštatuje.

Viac o téme: CintorínyDušičkyMarianum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu