Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Spomínate si na hlásateľku Renátu Špačkovú? Neuveríte, ako dnes vyzerá... To nie je možné!

Renáta Špačková Zobraziť galériu (7)
Renáta Špačková (Zdroj: archív RŠ)

BRATISLAVA – Na televíznej obrazovke ju už dávno nevidíme! Určite by ste však exhlásateľku Renátu Špačkovú spoznali na ulici, veď vyzerá, akoby nepoznala vek.

Renáta Špačková bola hlásateľkou verejnoprávnej televízie v rokoch 1990-2003. Televízia bola v tom čase miesto, kde to žilo, vyrábalo sa veľa. „Ľudia z rôznych redakcií, ale aj herci, dramaturgovia, moderátori aj v bufetoch rozoberali a riešili pracovné veci. Bolo to pre mňa nesmierne formatívne obdobie po každej stránke,“ rekapituluje Renáta. Možno aj preto sa vždy tešila na piatkové hlásateľské porady a veľmi živé stretnutia s kolegami.

Hoci Renáta vyštudovala Vysokú školu ekonomickú v Bratislave, hneď po skončení školy začala pracovať ako televízna hlásateľka. Zúčastnila sa konkurzu niekedy v jeseni 1989. „Sedel na ňom napríklad aj pán profesor Mistrík a mnoho ďalších profesionálov. Pamätám sa, že na konkurze so mnou bola aj Gabika Škrabáková, ktorú vybrali tiež, ale musela sa rozhodnúť buď pre herectvo, alebo hlásenie. V tom čase študovala herectvo a zvolila si svoju profesiu. Po mne bol ešte jeden konkurz a z toho vyšla Hanka Rapantová,“ zaspomínala si Renáta.


Exhlásateľka bola v začiatkoch svojej kariéry pod vedením a tútorstvom Noriky Beňačkovej: „Bola mojou televíznou mamou a nesmierne veľa ma naučila - ako sedieť, dýchať, ale aj ľudsky mi veľmi pomohla, keď som hneď na začiatku otehotnela, a bola som z toho nešťastná. Norika ma chytila a povedala: Pekne porodíš, nič ti neujde, potom sa vrátiš, všetko ťa počká, toto je dôležité!“ Nápomocné jej ale boli všetky staršie kolegyne, pretože človek sa učí nevedomky, sledovaním, a v skvelom kolektíve to človeka proste formuje. „Bolo to nádherné obdobie, plne úžasných zážitkov, naozaj Zlaté časy. Vlastne s Jarinom Bučekom sme spoločne začínali, chodili na jazykové školenia aj k pani Jarmile Košťovej. Prvé dva roky som mávala len ranné služby, kým nás pustili aj do večerných služieb,“ vysvetľuje, ako to vtedy chodilo.

 

Viac o téme: Renáta ŠpačkováRenáta Brimich Špačková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu