Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Dva roky od teroristického útoku na Zámockej! Slovensko spomína na čierny deň našej histórie

Zámocká ulica pred Teplárňou Zobraziť galériu (2)
Zámocká ulica pred Teplárňou (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ubehli už dva roky, čo zabíjala nenávisť. 12. októbra 2022 došlo v centre Bratislavy na Zámockej ulici pred podnikom, ktorý navštevuje najmä LGBTI+ komunita, k teroristickému útoku, ktorý otriasol celou verejnosťou. Matúš Horváth a Juraj Vankulič mali celý život pre sebou. Ich priatelia a známi ich opísali ako slušných, inteligentných a ambicióznych mladých ľudí. Všetko sa zmenilo v priebehu okamihu, v ktorom ich Juraj K. pripravil o životy. Napriek tomu miera nenávistných prejavov voči LGBTI+ stúpla.

Iniciatíva Inakosť organizuje na počesť Matúša a Juraja v sobotu spomienkovú akciu, ktorá sa koná medzi 10.00 h a 18.00 h v budúcom komunitnom centre na rohu Krížnej 2 a Záhradníckej 1. Organizátori uvádzajú, že cieľom akcie je vytvoriť priestor pre nádej a podporu láskavosti v spoločnosti.

 

🤍 🕊 Zdieľajte s nami svoj sen pre Matúša a Juraja ✦ Príďte v sobotu medzi 10:00 až 18:00 do nášho budúceho komunitného...

Posted by Iniciatíva Inakosť on Friday, October 11, 2024

Vnútri komunitného centra dostanú návštevníci papier a pero, aby mohli napísať svoj sen o láskavejšom Slovensku. Tieto osobné odkazy budú potom zavesené na dúhové stužky, kde sa pripoja k ďalším snom a prianiam, čím spoločne pomôžu naplniť prázdny priestor symbolom nádeje a solidarity.

Spomínalo sa už aj v piatok

Mesto Trenčín zorganizovalo v piatok (11. 10.) v Trenčíne spomienku na Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha, ktorých pred dvomi rokmi zavraždili v bratislavskom podniku Tepláreň. Radnica tak zareagovala na zrušenie spomienkového podujatia na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne. Celá akcia v Trenčíne na spomienku obetí v Teplárni sa volala Deň pestrosti. Na mieste bola kniha, do ktorej mohli účastníci napísať odkaz do neba obom zavraždeným chlapcom. 

 

Ahojko. Dnes sa v Trenčíne koná úžasná akcia na námestí Študentov v susedstve gymnázia Ľudovíta Štúra pod názvom DEŇ...

Posted by Jana Žitňanová on Friday, October 11, 2024

Podujatie na gymnáziu zrušili po tom, ako europoslanec Milan Mazurek (Republika) obvinil učiteľku, že v škole presadzuje LGBTI tematiku. Učiteľka mala osloviť žiakov, aby prišli do školy v pestrofarebnom oblečení na znak solidarity s obeťami útoku. Mali takisto vytvoriť plagáty, ktoré budú súčasťou výstavy na chodbe školy. Z podpory šírenia ideológie Mazurek obvinil aj Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Rezort odmietol, že by umožňoval šírenie akejkoľvek ideológie v prostredí škôl.

Primátor Trenčína Richard Rybníček pripomenul, že spomienka na zavraždených sa konala aj minulý rok, bola internou záležitosťou gymnázia, nikto o tom ani nevedel a bolo to v poriadku. Podľa vlastných slov ho trápi, že vedenie školy a mnohí iní v tom študentov nechali samých a nikto sa ich nezastal.

Útoky politikov a dezinformačných médií na školy minister školstva odsúdil

Násilie a nenávisť odsúdil aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). "Vraždy, terorizmus, holokaust či vojna. Násilie nikdy nebude riešením a spolu s nenávisťou nesmú mať miesto v našej spoločnosti. Uctime si pamiatku obetí nenávisti," napísal na sociálnej sieti.

Minister počas týždňa odsúdil aj útoky extrémistických politikov a dezinformačných médií na školy. "Je absolútne neprijateľné, aby takáto kvalitná škola, alebo akákoľvek iná škola, bola terčom primitívnej kampane a zastrašovania," zdôraznil Drucker v súvislosti s útokmi na trenčianskej gymnázium, ktoré plánovalo zorganizovať spomienku na obete teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave. 

archívne video

Tomáš Drucker odsúdil útoky politikov a dezinformačných médií na školy (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

O obsahu vzdelávania na školách by podľa Druckera nemali rozhodovať ľudia, ktorí popierajú holokaust, alebo pre ktorých je čiernym dňom histórie Slovenské národné povstanie. "Vyzývam ich, aby dali deťom a školám pokoj," povedal. Minister odmietol šírenie škodlivých ideológií na školách. "Školy sú apolitické inštitúcie a musia zostať bezpečným priestorom na vzdelávanie a výchovu detí bez politických vplyvov," uviedol. Podľa Druckerových slov majú o obsahu vzdelávania rozhodovať odborníci, nie politici.

Pellegrini odmieta akúkoľvek nenávisť a násilie

Prezident SR Peter Pellegrini odmieta akúkoľvek nenávisť a násilie voči nevinným ľuďom pre ich odlišnosti. Útoky na ľudí podľa neho musíme ako spoločnosť odmietnuť. Vyzval na návrat k dialógu a vzájomnému rešpektu. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Odmietam akúkoľvek nenávisť a násilie voči nevinným ľuďom kvôli ich vierovyznaniu, rase, farbe pleti, sexuálnej orientácii či odlišnému politickému názoru. Zbrane, atentáty, útoky na ľudí musíme ako spoločnosť odmietnuť. Vráťme sa k dialógu a vzájomnému rešpektu. To je jediná cesta, po ktorej môžeme ako moderná spoločnosť spoločne kráčať," napísala hlava štátu.

Podľa ombudsmana musíme ukazovať, že nenávisť nemá v našej spoločnosti miesto

Ako ľudia musíme ukazovať, že nenávisť nemá v našej spoločnosti miesto. Odkázal to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský pri príležitosti druhého výročia útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Apeluje na jednotnosť pri odsúdení tohto činu i podpore tých, ktorí sa stali jeho obeťami. "Naďalej musíme bojovať proti všetkým formám diskriminácie a chrániť práva každého jednotlivca bez ohľadu na jeho sexuálnu orientáciu," zdôraznil Dobrovodský na sociálnej sieti.

Zločin proti ľudskosti, ktorý sa stal pred LGBTI+ barom Tepláreň, pri ktorom zahynul Matúš Horváth a Juraj Vankulič, nemá podľa ombudsmana žiadne ospravedlnenie. Označil ho za útok na "naše hodnoty, našu slobodu, našu súdržnosť a našu spoločnosť."

Na Zámockej pred dvoma rokmi vraždila nenávisť, pripomína PS

Na Zámockej pred dvomi rokmi vraždila nenávisť, nedovoľme, aby sa to opakovalo, apeluje hnutie Progresívne Slovensko (PS) pri príležitosti druhého výročia vraždy Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha na Zámockej ulici v Bratislave. "Aj kvôli nim musíme spraviť všetko preto, aby sa na Slovensku mohli cítiť všetci ľudia rešpektovaní a v bezpečí, bez ohľadu na to, aká je ich identita alebo koho ľúbia," vyhlásil predseda PS Michal Šimečka. 

 

Pred dvomi rokmi na Zámockej vraždila nenávisť. Nedovoľme, aby sa to opakovalo. Dnes si pripomíname pamiatku Juraja a...

Posted by Progresívne Slovensko on Friday, October 11, 2024

„Nedovoľme, aby sa nenávisť ďalej plíživo šírila našou spoločnosťou a oberala rodičov o ich deti. Naša spoločnosť zhrubla, panuje v nej nenávisť a agresia. Je na nás všetkých, aby sme to zastavili. Zo Slovenska vieme spraviť láskavé miesto, v ktorom sa aj LGBTI+ ľudia cítia prijatí a žijú v rovnosti,“ uviedla predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Lucia Plaváková.

Na smutné výročie si spomenula aj Čaputová

Dnes je výročie spomienky na dvoch mladých ľudí z LGBTI komunity, ktorých nenávisť zabila, uviedla bývalá prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že dnes je aj výročie precitnutia a empatie veľkej časti spoločnosti, ktorá nenávisť k inakosti odmieta.

V deň smutného výročia posiela svoje symbolické objatie každému, kto je objektom nenávisti. "Pretože je iný, tak ako boli Matúš, Juraj a Radka, iný pretože má odlišné názory alebo iný lebo svojou prácou trčí z davu. Mnohí z vás to poznajú, poznám to aj ja," napísala na sociálnej sieti. Vyzvala, nech je dnešok zároveň aj výročím symbolického objatia sa všetkých ľudí bez rozdielov, ktorí ľudskosť a empatiu považujú stále za hodnotu.

 

Dnes, v toto smutné výročie, posielam svoje symbolické objatie každému, kto je objektom nenávisti. Pretože je iný, tak...

Posted by Zuzana Čaputová on Saturday, October 12, 2024

Líder SaS Gröhling sa zúčastnil spomienkovej akcie

Na výročie tragédie si spomenul aj líder SaS Branislav Gröhling. „Snívam o Slovensku, kde nebude vyhrávať nenávisť voči láske. Bola to nenávisť, ktorá pred dvomi rokmi dohnala mladého človeka k tomu najhoršiemu. Dvojnásobná vražda pred Teplárňou v Bratislave bola ťažkou ranou pre celú spoločnosť. Aj keď si to mnohí neuvedomujú," napísal na sociálnej sieti.

V piatok sa zúčastnil spomienkovej akcie na obete zo Zámockej, ktoré muselo Gymnázium Ľudovíta Štúra v Trenčíne po nátlaku "rôznych konšpirátorov a extrémistov" z vlády zrušiť. "Mlčať však odmietol primátor Trenčína Richard Rybníček, ktorý sa zastal odvážnej učiteľky a študentov a spomienkovú akciu proti šíriacej sa nenávisti zorganizoval," uviedol Gröhling s tým, že chce pomôcť budovať Slovensko, kde sa nebude nikto musieť báť o svoje zdravie či život. 

 

Dnes v Trenčíne som navštívil spomienkovú akciu pre obete zo Zámockej. Gymnázium ju pôvodne zrušilo po nátlaku...

Posted by Branislav Gröhling on Friday, October 11, 2024

"Či ste Slovák, Maďar, Róm, Žid, kresťan, moslim, biely, čierny, queer alebo hetero. Nikto nemá právo vás na základe tohoto ubližovať slovne ani fyzicky. Všetci sme na jednej lodi. Všetci chceme žiť v mieri, blahobyte a našim deťom nechať lepšiu krajinu, ako sme ju zdedili. To ale nikdy nedosiahneme nenávisťou a konfliktom. Dosiahneme to pochopením a spoluprácou," skonštatoval.

Od teroristického útoku miera nenávistných prejavov stúpla

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo 12. októbra 2022 pred podnikom, ktorý navštevuje najmä LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli Matúš Horváth a Juraj Vankulič. Zranená bola jedna žena. Páchateľom bol Juraj K., ktorý na sociálnych sieťach otvorene šíril nenávisť voči homosexuálom a židom. Po streľbe z miesta činu ušiel a počas dňa zverejnil svoj manifest, v ktorom uviedol, že sa inšpiroval útokmi z Nového Zélandu a Kalifornie. Polícia ho našla na druhý deň ráno mŕtveho, spáchal samovraždu. Vyšetrovanie tragickej streľby na Zámockej ulici v Bratislave v januári tohto roka zastavili.

Záber z miesta činu na Zámockej ulici v Bratislave
Zobraziť galériu (2)
Záber z miesta činu na Zámockej ulici v Bratislave  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Napriek vlne solidarity zo strany verejnosti, ktorá sa zdvihla bezprostredne po útoku, v slovenskej politike prevláda netolerancia a neochota pochopiť a rešpektovať ľudí, ktorí sa odlišujú od väčšiny. V Monitorovacej správe o stave extrémizmu v SR za obdobie rokov 2022 a 2023 Ministerstvo vnútra SR minulý týždeň uviedlo, že po teroristickom útoku na na Zámockej ulici v Bratislave v roku 2022 stúpla miera nenávistných prejavov voči LGBTI ľuďom.

Viac o téme: Vražda na Zámockej ulici2. výročie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu