Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Odvolaniu riaditeľa Slovenského národného múzea nerozumiem, je to špičkový odborník, uviedol Lukeš

Ministerka Martina Šimkovičová odvolala šéfa SNM Branislava Panisa z funkcie
Ministerka Martina Šimkovičová odvolala šéfa SNM Branislava Panisa z funkcie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR - Dano Veselský)

PRAHA - Doterajší riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis, ktorého slovenská ministerka kultúry Martina Šimkovičková v pondelok odvolala z funkcie, je podľa generálneho riaditeľa českého Národného múzea (NM) Michala Lukeša špičkový odborník s medzinárodným renomé. Jeho odvolanie označil za nekultúrne a ľudsky neslušné, informuje spravodajkyňa v Prahe.

"Pán Branislav Panis je špičkový odborník s medzinárodným renomé a podľa môjho názoru aj veľmi kvalitný človek. Slovenské národné múzeum je úspešnou a dobre pracujúcou inštitúciou. Jeho odvolaniu nerozumiem, nezaregistroval som žiadne výhrady k jeho práci," uviedol v oficiálnom stanovisku inštitúcie Lukeš.

archívne video

Múzeum v Trebišove otvorilo výstavu o pohrebných obradoch a zvykoch (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Podotkol, že české Národné múzeum so SNM spolupracovalo na mnohých úspešných projektoch, akým bola napríklad Česko-slovenská výstava, a aktuálne spolu pripravujú medzinárodnú výstavu venovanú Márii Terézii. Podotkol, že Panis je tiež členom rady českého NM, a tak sa jeho odvolanie dotýka aj ich inštitúcie. "Pani ministerka kultúry SR má určite právo odvolávať svojich podriadených riaditeľov, ale spôsob, akým sa to deje teraz v prípade SNM, predtým Slovenského národného divadla a Slovenskej národnej galérie, považujem za veľmi nekultúrny a ľudsky neslušný," napísal šéf českého NM.

Slovenská ministerka kultúry Martina Šimkovičová odvolanie Branislava Panisa z funkcie generálneho riaditeľa SNM zdôvodnila manažérskymi zlyhaniami, ktoré sú podľa nej "všeobecne známe", podrobnosti však neuviedla. Šimkovičová začiatkom augusta odvolala zo svojich pozícií aj generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a generálnu riaditeľku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú. Proti súčasným krokom ministerstva kultúry sa na Slovensku uskutočnili už viaceré protesty.

Viac o téme: OdborníkSlovenské národné múzeumMartina Šimkovičková Michal Lukeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu