Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Poslanci venovali rokovanie diskusii o konsolidačnom balíku: Budú v nej pokračovať

(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR venovali celé utorkové rokovanie diskusii o konsolidačnom balíku v druhom čítaní. Do záveru rokovacieho dňa neukončili ani písomnú časť rozpravy, pokračovať v nej budú zase v stredu (2.10.) ráno. Následne sa budú môcť prihlásiť ďalší rečníci ústne. O balíku rokujú v skrátenom legislatívnom konaní, záverečné hlasovanie má byť vo štvrtok (3.10.).

Balík sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov. Väčšinu opatrení v objeme približne dve miliardy eur obsahuje návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií. Ďalších takmer 700 miliónov eur by mala do rozpočtu priniesť nová daň, ktorú upravuje návrh zákona o dani z finančných transakcií. Rozprava o týchto dvoch návrhoch je zlúčená. Ministerstvo financií aj koaliční poslanci už avizovali viacero zmien oproti pôvodnému vládnemu návrhu, celková suma 2,7 miliardy eur by sa však meniť nemala.

archívne video

Strana SaS sa vyjadruje k aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vďaka opatreniam má deficit verejných financií budúci rok klesnúť na 4,7 % z tohtoročných necelých 6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Súčasťou konsolidácie je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 % na 23 %, pokles jej zníženej sadzby z 10 % na 5 %, ale aj zavedenie novej 19 % sadzby na niektoré položky. Zvýšiť sa má aj daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. Upraviť sa má takisto nárok na daňový bonus na dieťa či tzv. rodičovský dôchodok.

Viac o téme: VládaPoslanciNR SRKonsolidačný balík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu