Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Európa musí zvýšiť výdavky na výskum, tvrdí Leyenová

(Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

ŽENEVA - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok varovala, že Európa "stráca pôdu po nohami" v globálnom technologickom súboji a musí zvýšiť výdavky na výskum, aby zvrátila situáciu. Informuje podľa správy agentúry AFP.

"Musíme postaviť výskum a inovácie do centra európskeho hospodárstva," uviedla von der Leyenová na slávnostnom podujatí pri príležitosti 70. výročia založenia Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) v Ženeve. Šéfka EK ocenila, že najväčšie laboratórium časticovej fyziky na svete pomohlo vrátiť kontinent na mapu vedeckého rozvoja po odlive mozgov po druhej svetovej vojne.

archívne video

Žiga Faktor o portfóliu v novej eurokomisii pre Maroša Šefčoviča (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

"Tak ako pred sedemdesiatimi rokmi žijeme v čase rastúcej geopolitickej konkurencie," povedala na podujatí, na ktorom sa zúčastnili aj princezná Astrid Belgická, taliansky prezident Sergio Mattarella, srbský prezident Aleksandar Vučič a slovenský prezident Peter Pellegrini.

"Sme uprostred globálneho súboja o technológie, ktoré budú formovať zajtrajší svet, od čistých technológií po kvantové technológie, od umelej inteligencie po jadrovú fúziu," uviedla šéfka EK. Zároveň vyjadrila poľutovanie nad tým, že "hoci v Európe pôsobí viac výskumníkov ako v Spojených štátoch a Číne, v mnohých oblastiach strácame pôdu pod nohami". Taktiež zdôraznila, že "za posledné dve desaťročia sa náš celosvetový podiel patentových prihlášok znížil na polovicu, z 30 na 15 percent". Dodala, že je načase zmeniť túto situáciu. V budúcom rozpočte EÚ chce von der Leyenová zvýšiť výdavky na výskum.

Viac o téme: VýskumVýdavkyEurópska komisiaUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu