Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

MIMORIADNE Izrael v noci spustil pozemnú operáciu v Libanone

Izrael útočí v Bejrúte proti Hizballáhu AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (7)
Izrael útočí v Bejrúte proti Hizballáhu (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BEJRÚT - Izraelská armáda začala s obmedzenými, lokalizovanými a cielenými pozemnými zásahmi voči cieľom libanonského militantného hnutia Hizballáh v pohraničnej oblasti južného Libanonu. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré armáda zverejnila v noci na utorok. Informujú o tom správy z agentúr Reuters, DPA a AFP.

Aktualizované 9:18 - Militantné hnutie Hizballáh v utorok vo vyhlásení uviedlo, že zaútočilo na izraelské jednotky v severoizaleskom meste Metula pri hraniciach s Libanonom a Sýriou. Izraelská armáda oznámila, že na juhu Libanonu prebiehajú intenzívne boje a varovala občanov, aby sa vo vozidlách nepresúvali zo severu na juh v oblasti rieky Lítání. Informujú tom správy z agentúr Reuters a AFP.

Hizballáh vo vyhlásení oznámil, že sa pri útoku na Izrael zameriaval na "pohybujúcich sa nepriateľských vojakov v Metule pomocou delostreleckých granátov". V ďalšom vyhlásení tvrdil, že sa zacielil "zhromaždenie nepriateľských vojakov" v tej istej oblasti.

Izrael začal s pozemnou operáciou v Libanone

Izraelské ozbrojené sily v utorok na sociálnej sieti X potvrdili, že začali s "cielenými pozemnými útokmi" v dedinách v južnom Libanone. Vpád na územie Libanonu, podporovaný vzdušnými útokmi a delostrelectvom, sa začal "pred niekoľkými hodinami" a zameraný je na ciele militantnej skupiny Hizballáh "v dedinách v blízkosti hranice" s Izraelom, uvádza sa vo vyhlásení armády.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Izrael v pondelok neskoro večer po predchádzajúcej výzve na evakuáciu tamojších obyvateľov podnikol najmenej šesť náletov aj na ciele Hizballáhu na južných predmestiach libanonskej metropoly Bejrút.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri izraelských útokoch zahynulo v priebehu pondelka po celej krajine 95 ľudí a ďalších 172 utrpelo zranenia.

Izrael útočí v Bejrúte na Hizballáh
Zobraziť galériu (7)
Izrael útočí v Bejrúte na Hizballáh  (Zdroj: SITA/AP Photo/Baz Ratner)

Samotný Hizballáh v noci na utorok uviedol, že "zameral" izraelských vojakov, ktorí sa pohybovali "priamo na hranici" s Libanonom, píše Reuters s odvolaním sa na bezpečnostný zdroj blízko militantnému hnutiu.

Americké ministerstvo zahraničných vecí predtým potvrdilo, že Izrael podniká ohraničené operácie proti cieľom Hizballáhu vo vnútri Libanonu.

Izrael útočí v Bejrúte na Hizballáh
Zobraziť galériu (7)
Izrael útočí v Bejrúte na Hizballáh  (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Izrael začal s útokmi na južné predmestia Bejrútu

Najmenej dva izraelské útoky zasiahli v pondelok v neskorých večerných hodinách južné predmestia libanonskej metropoly Bejrút, informujú o tom správy z agentúr Reuters a AFP.

Podľa Reuters potvrdil útoky libanonský bezpečnostný zdroj a z oblasti bolo počuť najmenej dva mohutné výbuchy. Izraelská armáda zhruba hodinu predtým vydala naliehavú výzvu pre obyvateľov danej časti libanonského hlavného mesta s tým, že tam plánuje útočiť na údajné zariadenia a iné ciele militantného hnutia Hizballáh.

Izrael útočí v Bejrúte na Hizballáh
Zobraziť galériu (7)
Izrael útočí v Bejrúte na Hizballáh  (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Z oblasti v uplynulých dňoch utieklo množstvo obyvateľov po tom, čo sa izraelské údery vystupňovali; mnohí z nich však boli nútení spať v uliciach Bejrútu, keďže núdzové prístrešky sú preplnené. Rodiny mali podľa Reuters problémy zohnať taxíky, ktoré by ich z daných štvrtí včas dostali preč.

V pondelok sa tiež vystupňovali obavy z možnej izraelskej pozemnej ofenzívy do Libanonu.         Samotný Hizballáh v noci na utorok uviedol, že sa "zameral" na "pohyb" izraelských tankov smerom k libanonským pohraničným mestám. píše Reuters.

Izrael útočí v Bejrúte na Hizballáh
Zobraziť galériu (7)
Izrael útočí v Bejrúte na Hizballáh  (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Izraelská armáda vyzvala obyvateľov južných predmestí Bejrútu na evakuáciu

Izraelská armáda vydala v pondelok neskoro večer naliehavé varovanie pre obyvateľov južných predmestí libanonskej metropoly Bejrút, aby sa evakuovali v súvislosti s plánovanými útokmi na tamojšie ciele libanonského militantného hnutia Hizballáh. Informuje agentúra Reuters.

Podľa agentúry AFP sa príkaz na evakuáciu týka troch okruhov na juhu libanonského hlavného mesta. "Nachádzate sa v blízkosti záujmov a zariadení patriacich teroristickej skupine Hizballáh, voči ktorým bude izraelská armáda konať silou," uviedol izraelský armádny hovorca Avičaj Adraí vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach.

Izrael útočí v Bejrúte na Hizballáh
Zobraziť galériu (7)
Izrael útočí v Bejrúte na Hizballáh  (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Izrael podľa amerického rezortu diplomacie zároveň informoval Spojené štáty, že v Libanone podniká "obmedzené" pozemné operácie a že na svojich severných hraniciach vyhlásil uzavreté vojenské zóny.

Viaceré americké médiá, napríklad Washington Post a New York Times, v pondelok napísali, že v Libanone hrozí územne obmedzená pozemná operácia. Hovorca izraelskej armády Olivier Rafowicz to pre spravodajskú televíziu BFM označil za fámy. Agentúra DPA v pondelok večer informovala, že podľa libanonských bezpečnostných zdrojov zatiaľ nie sú v blízkosti hraníc medzi Izraelom a Libanonom žiadne izraelské tanky.

Šéf rezortu obrany Austin hovoril s izraelským rezortným kolegom Galantom

Americký minister obrany Lloyd Austin v pondelok hovoril s izraelským rezortným kolegom Joavom Galantom, potvrdil rezort obrany Spojených štátov. Píše agentúra Reuters.

"Zhodli sa na nevyhnutnosti zneškodnenia útokov na infraštruktúru pozdĺž hranice s cieľom zaistiť, aby (libanonské militantné hnutie) Hizballáh nemohol podniknúť útok v štýle 7. októbra na severné obce Izraela," uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva obrany v súvislosti s útokom palestínskych ozbrojencov na Izrael zo 7. októbra 2023. Tento útok bol spúšťačom prebiehajúcej vojny Izraela proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Austin okrem toho opätovne uviedol, že na zaistenie návratu civilistov do svojich domovov na oboch stranách hranice je potrebné diplomatické riešenie, dodal rezort obrany USA.

Viac o téme: útok IzraelLibanonBejrútHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu