Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Taiwan sa pripravuje na supertajfún Krathon: Evakuovali tisíce ľudí!

Žena bojuje s vetrom z tajfúnu Krathon, ktorý sa blíži k Taiwanu
Žena bojuje s vetrom z tajfúnu Krathon, ktorý sa blíži k Taiwanu (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

TCHAJ-PEI - Na Taiwane v utorok pred očakávaným príchodom supertajfúnu Krathon uzavreli školy a evakuovali tisíce ľudí na juhu ostrova. Prezident Laj Čching-te varoval, že tajfún pravdepodobne spôsobí "katastrofálne škody", píše o tom správa z agentúry AFP.

Krathon so sebou prináša vietor s priemernou rýchlosťou 198 kilometrov za hodinu, čo je ekvivalent hurikánu kategórie 3. Očakáva sa, že tajfún na ostrov dorazí v stredu v blízkosti mesta Kchao-siung a vietor bude v nárazoch dosahovať až rýchlosť 245 kilometrov za hodinu.

archívne video

Silný nárazový vietor počas tajfúnu Yagi vo Vietname (Zdroj: Facebook/Vietnam Travel Guide)

V rámci preventívnych opatrení na juhu a východe krajiny uzavreli úrady a školy. Podľa ministerstva vnútra z ohrozených oblastí evakuovali vyše 7 700 ľudí. Okrem toho zrušili desiatky medzinárodných aj vnútroštátnych letov.

Prezident Laj Čching-te na vládnom brífingu uviedol, že trasa tajfúnu Krathon je pomerne zriedkavá, keďže cez krajinu by mal prejsť z juhu na východ, preto je potrebná "mimoriadna obozretnosť". Ministerstvo obrany informovalo, že nasadilo takmer 40 000 vojakov.

O 11.00 h. miestneho času (5.00 h. SELČ) sa tajfún podľa taiwanskej meteorologickej služby nachádzal približne 230 kilometrov juhozápadne od mesta Kchao-siung. V pondelok Krathon zasiahol severné filipínske ostrovy, kde spôsobil výpadky elektrického prúdu a podľa miestnych úradov poškodil "veľký počet" domov.

Viac o téme: EvakuáciaTaiwanSupertajfún Krathon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu