Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Netanjahu sa prihovoril radovým Iráncom: Vyzval ich pracovať s Izraelom na mieri

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP Photo/Pamela Smith)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok v posolstve k iránskemu ľudu uviedol, že na Blízkom východe nie je žiadne miesto, kam by sa Izrael nedokázal dostať. Informovala o tom agentúra DPA a libanonský spravodajský web L'Orient-Le Jour (OLJ).

Vo videoposolstve zverejnenom v angličtine Netanjahu Iráncov varoval pred ich vedením. Upozornil, že iránsky režim "každý deň ponára náš región hlbšie do temnoty a vojny", pričom ale súčasne pripomenul, že "jeho bábky sú každý deň likvidované".

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Podľa OLJ mal Netanjahu na mysli šéfa ozbrojeného krídla palestínskeho islamistického hnutia Hamas Muhammada Dajfa, o ktorom Izrael tvrdí, že ho zabil v júli počas svojej operácie v palestínskom Pásme Gazy, a vodcu libanonského proiránskeho hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý prišiel o život pri izraelskom nálete na Bejrút.

"Na Blízkom východe nie je miesto, kam by Izrael nedosiahol," varoval Netanjahu. Izraelský premiér upozornil Iráncov, že ich režim ich "každú chvíľu približuje k priepasti". Veľká väčšina Iráncov podľa Netanjahua vie, že ich režim sa o nich "ani v najmenšom nestará".

Izraelský premiér vyzval Iráncov, aby spolupracovali s Izraelčanmi na mieri. Vyjadril presvedčenie, že "keď bude Irán konečne slobodný - a tá chvíľa príde oveľa skôr, ako si ľudia myslia, - všetko bude inak: naše dva prastaré národy, židovský a perzský, budú konečne žiť v mieri". Podľa Netanjahua Irán v tom prípade čaká nebývalé obdobie prosperity.

Netanjahuovo vyhlásenie adresované "vznešenému iránskemu ľudu" bolo zverejnené len niekoľko hodín po vyhláseniach hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí, z ktorých vyplynulo, že Irán nemá v úmysle nasadiť svojich bojovníkov v Libanone a Pásme Gazy, aby sa zapojili do ozbrojenej konfrontácie s Izraelom. V tom istom čase však izraelská armáda pokračovala vo svojich náletoch na Libanon a podľa pozorovateľov sa zrejme pripravuje na pozemnú inváziu.

Hizballáh zintenzívnil svoje ostreľovanie území na severe Izraela 8. októbra 2023, čo zdôvodnil podporou svojho spojenca - palestínskeho islamistického hnutia Hamas, ktoré bojuje proti Izraelu v Pásme Gazy od 7. októbra 2023, keď jeho komandá podnikli bezprecedentný teroristický útok na izraelskom území.

Viac o téme: IránIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu