Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Režim KĽDR by v prípade použitia jadrových zbraní čelil svojmu koncu, tvrdí juhokórejský prezident

Jun Sok-jol
Jun Sok-jol (Zdroj: TASR/AP Photo/Richard Drew)

SOUL - Severokórejský vodca Kim Čong-un by v prípade použitia jadrových zbraní proti Južnej Kórei čelil koncu svojho režimu. Vyhlásil to v utorok juhokórejský prezident Jun Sok-jol, píše o tom správa z agentúry AFP.

Jun to povedal v príhovore počas vojenskej prehliadky na leteckej základni v Soule pri príležitosti výročia založenia juhokórejskej armády.

archívne video

Presun ruskej ťažkej techniky smerom na západ (Zdroj: Twitter/ lesk eusec)

"Ak sa Severná Kórea pokúsi použiť jadrové zbrane, bude čeliť rozhodnej a zdrvujúcej reakcii našej armády... Tento deň bude znamenať koniec severokórejského režimu," uviedol juhokórejský prezident. Poukázal pri tom na silu bezpečnostného partnerstva Soulu so Spojenými štátmi, ktoré majú v Južnej Kórei rozmiestnené desaťtisíce vojakov.

Juhokórejská armáda na prehliadke prvýkrát predviedla svoju najväčšiu balistickú raketu Hyunmoo-5, ktorá je schopná ničiť podzemné bunkre. Spojenectvo medzi Soulom a Washingtonom demonštroval prelet amerického bombardéra B-1B sprevádzaného stíhačkami F-15K. Prelet amerického bombardéra kritizovalo severokórejské ministerstvo národnej obrany, napísala štátna tlačová agentúra KCNA. Pchjongjang dodal, že jeho armáda je "plne pripravená brániť sa".

Severná Kórea v septembri po prvýkrát zverejnila zábery svojho zariadenia na obohacovanie uránu, ktoré si prezeral Kim Čong-un. Severokórejský vodca vtedy vyzval na navýšenie počtu centrifúg s cieľom exponenciálne zvýšiť počet jadrových zbraní. Juhokórejská špionážna služba neskôr informovala, že KĽDR je schopná zo svojich zásob vysoko obohateného uránu a plutónia vyrobiť dvojciferný počet jadrových zbraní.

Viac o téme: Jadrové zbraneKim Čong-unSeverná KóreaKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu