Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Experti našli na 3600 rokov starej múmii zvláštnu látku: Výsledky analýzy ich šokovali! TOTO by ste do úst nedali

(Zdroj: X/Doranimated)

XIAOHE – To, čo odborníci našli v približne 3600 rokov starom hrobe z doby bronzovej na severozápade Číny, ich šokovalo. Rakva pochovaná na cintoríne Xiaohe v čínskom Sin-ťiangutotiž totiž obsahovala najstarší známy syr na svete.

V roku 2003 odborníci exhumovali telo ženy, ktorý bola približne 3600 rokov pochovaná v rakve na cintoríne Xiaohe v čínskom Sin-ťiangutotiž. Okolo krku mladej zosnulej ženy bola prehodená zvláštna látka, ktorá vedcov okamžite zaujala. Napriek tomu, že v tom čase vyzerala ako šperk, vedci teraz oznámili, že túto vzorku identifikovali ako najstarší kus syra na svete. Qiaomei Fuová, paleogenetička z Čínskej akadémie vied v Pekingu, uviedla pre NBC News: „Bežný syr je mäkký. Tento nie je. Môžete vidieť, že teraz sa z neho stal naozaj suchý, hustý a tvrdý prach. Patrí medzi najstaršie kúsky syra na svete.“ 

Vysvetlila, že keď bola rakva ženy exhumovaná, zistilo sa, že je dobre zachovaná kvôli suchému podnebiu púšte Tarim Basin. Zatiaľ čo v historických prameňom je výroba syra dobre opísaná, vedci v štúdii publikovanej v časopise Cell napísali, že história fermentovaných mliečnych výrobkov je z veľkej časti stratená v staroveku. Fuová povedala, že spolu s jej tímom odobrali vzorky z troch hrobiek na cintoríne Xiaohe a spracovali DNA na sledovanie vývoja baktérií počas tisícok rokov. Vzorky boli následne identifikované ako kefírový syr, vyrobený fermentáciou mlieka s použitím kefírových zŕn, a existovali aj dôkazy o použití kozieho a kravského mlieka.

Výskumný tím uviedol, že použitie kefírového syra ukazuje, ako sa populácie doby bronzovej navzájom ovplyvňovali a ako ľudia Xiaohe, o ktorých bolo známe, že majú genetickú intoleranciu laktózy, konzumovali mliečne výrobky pred érou pasterizácie a chladenia. „Tieto vzorky kefírového syra staré 3 500 rokov patria medzi niekoľko zvyškov mlieka, ktoré sa zachovali viac ako 3 000 rokov a boli vyrobené populáciou Xiaohe z doby bronzovej – populáciou, ktorá má zmiešaný životný štýl a techniky,“ uviedli odborníci. Na otázku, či je syr jedlý a či by ho vyskúšala, však Fu odpovedala, že v žiadnom prípade.

Viac o téme: VýskumSyrExhumáciaRakva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu