Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Skončí dnes Biden ako kandidát na prezidenta? Demokrati sa mu otočili chrbtom a nakazil sa koronavírusom

Prezident USA Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Prezident USA Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Všetko sa otáča proti nemu. Joe Biden to má nahnuté. Akoby nestačilo, že väčšina demokratov je za to, aby stiahol kandidatúru na prezidenta, ešte ku všetkému sa nakazil koronavírusom a musel odriecť všetky termíny.

Po katastrofálnom prieskume verejnej mienky – takmer dve tretiny demokratov si myslia, že by Biden mal odstúpiť – ďalší traja najvyšší demokrati teraz varovali pred jeho zotrvaním na kandidatúre. Jednohlasne o tom informujú americké médiá.

archívne video

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Reč je o politickej ťažkej váhe Chuckovi Schumerovi, vodcovi väčšiny v Senáte a Hakeemovi Jeffriesovi. Je menšinovým vodcom v Snemovni reprezentantov. Aj bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Všetci v uplynulých dňoch viedli s 81-ročným Bidenom samostatné rozhovory.

Základné obavy, že lipnutie Joea Bidena na moci by mohlo stáť demokratov nielen ich úrad, ale aj ich politické slovo v oboch komorách.

Pretože v novembri sa bude voliť nielen prezident, ale aj približne tretina kresiel v Senáte. Okrem toho musí byť obsadená celá Snemovňa reprezentantov. V najhoršom prípade hrozí demokratom totálne fiasko.

Rozhovor medzi Jeffriesom a Bidenom sa odohral minulý štvrtok. Politik, ktorý zastupuje newyorské štvrte Brooklyn a Queens, potom straníckym kolegom napísal: „V rozhovore s prezidentom Bidenom som priamo vyjadril celý rad postrehov, úprimných pohľadov a záverov o ceste vpred, ktoré frakcia nedávno spolu zdieľala.”

Schumer (senátor za New York) hovoril s Bidenom v sobotu – krátko pred pokusom o atentát na Donalda Trumpa, ktorý diskusiu o Bidenovom veku nakrátko odsunul do úzadia. Schumerova kancelária v reakcii na stredajšie správy uviedla, že senátor sprostredkoval názory svojej frakcie Bidenovi.

Rozhovor s Pelosiovou

Podľa denníka The Washington Post bolo Joeovi Bidenovi povedané, že jeho držanie kandidatúry by „ohrozilo“ Demokratickú stranu v USA. Pelosiová v telefonáte upozornila na Bidenove zmenšujúce sa čísla prieskumov. Biden v telefonickom rozhovore Pelosiovej oponoval, že prieskumy mienky videl a že podľa nich vyhrať môže, uviedol jeden zdroj. Ďalší zdroj tvrdí, že Biden pri zmienke o prieskumoch zaujal defenzívny postoj. 

Nancy Pelosiová oznámila odchod z vedenia Demokratickej strany
Zobraziť galériu (2)
Nancy Pelosiová oznámila odchod z vedenia Demokratickej strany  (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

Biden pripustil stiahnutie kandidatúry

Biden doteraz napriek kritike od hollywoodskeho velikána Georgea Clooneyho, medzi inými odmietal všetky výzvy na stiahnutie sa a dal jasne najavo, že sa nechce vzdať.

„Sleepy Joe“, ako sa kritici vysmievajú 81-ročnému mužovi, však v utorok otvoril zadné dvierka pre usporiadaný ústup. V rozhovore pre BET News povedal: „Keby som mal nejakú chorobu alebo keby za mnou prišli lekári a povedali, že máš ten či onen problém,“ zamyslel by sa nad tým.

Biden teraz zrušil vystúpenie v Las Vegas kvôli „všeobecnej nevoľnosti“ kvôli koronavírusu. Môže to byť jeho posledný deň na poste prezidentského kandidáta.

Viac o téme: Joe BidenPrezidentské voľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu