Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Maďarsko plánované stretnutie medzi Szijjártóm a Baerbockovou zrušilo: Nemecko je zaskočené! Toto má byť dôvod

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BERLÍN - Maďarsko zrušilo plánované pondelkové stretnutie medzi ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóm a jeho nemeckou rezortnou partnerkou Annalenou Baerbockovou v Budapešti, informovala v piatok agentúra Reuters odvolávajúca sa nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Nemecké ministerstvo uviedlo, že je z tohto kroku "zaskočené". Po piatkovom stretnutí maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve je podľa nemeckého rezortu potrebná "vážna a úprimná diskusia". Maďarský rezort diplomacie ani hovorca vlády bezprostredne nereagovali na žiadosť o komentár k situácii, uviedol Reuters.

archívne video

Slováci v Maďarsku vstupom do NATO a EÚ cítili, že patria k Západu (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

"Vzhľadom na nepredvídateľnú zmenu v kalendári ministra požiadalo ministerstvo zahraničných vecí, aby sa návšteva uskutočnila neskôr, dúfajme v blízkej budúcnosti," uviedla dnes maďarská diplomacia. "Dôvod je čisto technický, nie politický," dodalo vyhlásenie.

Orbánova návšteva Moskvy bola prvým stretnutím ruského prezidenta s jedným z lídrov krajín EÚ od apríla 2022, kedy uplynuli dva mesiace od začiatku pretrvávajúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Rokovanie medzi Orbánom a Putinom nahnevalo niektorých vedúcich predstaviteľov EÚ, ktorí varovali pred ústupkami voči Moskve. Zároveň poznamenali, že Orbán nerokoval v mene Únie.

Podľa nemeckého ministerstva zahraničných vecí sa zrušené stretnutie medzi Szijjártóm a Baerbockovou uskutoční v inom termíne.

Viac o téme: NemeckoMaďarskoPéter SzijjártóAnnalena BaerbockováZrušené stretnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu