Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

MIMORIADNY ONLINE Útok na Dnipro si vyžiadal najmenej päť obetí: Ďalšie sú hlásené v Belgorodskej a Chersonskej oblasti

Na snímke zverejnenej oblastnou správou Dnipra záchranári pracujú na mieste, kde sa nachádza budova poškodená počas ruského raketového útoku v Dnipri na Ukrajine v stredu 3. júla 2024. Zobraziť galériu (6)
Na snímke zverejnenej oblastnou správou Dnipra záchranári pracujú na mieste, kde sa nachádza budova poškodená počas ruského raketového útoku v Dnipri na Ukrajine v stredu 3. júla 2024. (Zdroj: SITA/Dnipro Regional Administration via AP)

MOSKVA – Ruské prístavné mesto Novorossijsk a tamojšia základňa ruskej Čiernomorskej flotily vyhlásili v noci na dnes poplach kvôli útoku ukrajinských námorných dronov. Informoval o tom vo svojom ruskojazyčnom vydaní spravodajský server BBC News.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 857 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:21 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nemôže byť sprostredkovateľom na mierových rozhovoroch medzi Ruskom a Ukrajinou, uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. "Nie, nie je to možné," reagoval Peskov na otázku médií, či by sa Erdogan mohol stať takýmto sprostredkovateľom.

20:44 Osem pracovníkov Záporožskej jadrovej elektrárne utrpelo zranenia pri ukrajinskom dronovom útoku na rozvodňu, uviedla dnes na telegrame ruská okupačná správa ukrajinskej atómovej elektrárne. Útok podľa ruských úradov tiež pripravil o dodávky elektriny a vody väčšinu mesta Enerhodar, kde sa jadrová elektráreň nachádza. Kyjev sa nevyjadril.

20:30 Litva plánuje odstúpiť od medzinárodného dohovoru zakazujúceho používanie kazetovej munície vzhľadom na pokračujúcu vojnu Ruska proti Ukrajine. V strede o tom rozhodli zákonodarcovia tejto pobaltskej krajiny. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA. Vláda schválila návrh ministerstva obrany, ktorý bude predložený na rokovanie parlamentu. Potom to musí ešte odobriť litovský prezident Gitanas Nauséda.

20:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by bol rád, keby bývalý americký prezident Donald Trump vyjasnil, ako plánuje v prípade svojho znovuzvolenia ukončiť za 24 hodín vojnu na Ukrajine. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

"Ak Trump vie, ako skončiť túto vojnu, mal by nám to povedať už dnes," uviedol Zelenskyj v stredu v takmer hodinovom rozhovore pre televíziu Bloomberg. "Ak existuje riziko pre ukrajinskú nezávislosť, ak prídeme o štátnosť – chceme byť na to pripravení, chceme to vedieť," uviedol Zelenskyj podľa anglického prekladu Bloombergu.

18:55 Najmenej päť mŕtvych a desiatky zranených vrátane jedného dieťaťa si dnes vyžiadal útok na Dnipro, ktorý podnikli ruské sily raketami a dronmi, uviedol na sociálnej sieti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ďalších mŕtvych hlásia činitelia v Charkovskej a Poltavskej oblasti, rovnako ako úrady v ruskej Belgorodskej oblasti a v okupovanej časti Chersonskej oblasti. Kyjev a Moskva sa z útokov navzájom obviňujú, ich tvrdenia nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Na snímke, ktorú zverejnila Dnipro oblastná správa, pohľad na škody spôsobené raketovým útokom Ruska na viacposchodovú budovu v ukrajinskom Dnipre v stredu 3. júla 2024.
Zobraziť galériu (6)
Na snímke, ktorú zverejnila Dnipro oblastná správa, pohľad na škody spôsobené raketovým útokom Ruska na viacposchodovú budovu v ukrajinskom Dnipre v stredu 3. júla 2024.  (Zdroj: SITA/Dnipro Regional Administration via AP)

Pôvodne úrady hlásili v Dnipre päť mŕtvych a 34 zranených vrátane 14-ročného dievčaťa, a tiež početné požiare v meste, ktoré ležia asi 400 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva. Šéf oblastnej správy Serhij Lysak večer bilanciu zranených zvýšil na 53, z ktorých štyria sú podľa neho vo vážnom stave.

18:45 Ukrajinský minister zahraničných vecí v stredu rokoval so svojím izraelským náprotivkom Jizraelom Kacom o regionálnych a globálnych hrozbách zo strany Ruska, Iránu a KĽDR. S americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom hovorili o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany. Informuje o tom Kuleba vo vyjadrení na sociálnej sieti X.

18:21 Ukrajina plánuje predložiť na rokovaní Valného zhromaždenia OSN rezolúciu o jadrovej bezpečnosti, najmä v súvislosti s Ruskom okupovanou Záporožskou jadrovou elektrárňou (ZAES), uviedol v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

18:09 Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky líder Si Ťin-pching hovorili v stredu počas stretnutia v Astane aj o Ukrajine a zhodli sa, že mierové rokovania bez prítomnosti Ruska sú zbytočné. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

"V kontexte Ukrajiny jasne upozornili na neperspektívnosť akýchkoľvek formátov bez ruskej účasti," povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov po rokovaniach. Zároveň dodal, že prezidenti hovorili o všetkých oblastiach vzájomných vzťahov Ruska a Číny a vymenili si názory o regionálnych problémoch.

16:49 Rusko-čínske vzťahy prechádzajú najlepším obdobím vo svojich dejinách, uviedol dnes ruský prezident Vladimir Putin na začiatku rokovania so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom v Kazachstane. Čínsky vodca chce priateľstvo medzi oboma krajinami upevniť pre ďalšie generácie. Informovala o tom agentúra AFP.

"Sú založené na princípoch rovnosti, vzájomnej výhodnosti a rešpektu k suverenite toho druhého," uviedol Putin k vzťahom medzi Moskvou a Pekingom. Podľa neho od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 ďalej posilnili. Uviedol tiež, že obe krajiny konajú vo vlastnom záujme a že ich spolupráca nie je zameraná proti žiadnej inej krajine.

16:37 Ruský prezident Vladimir Putin rokoval v stredu popri summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Kazachstane so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Lídri hovorili okrem iného o Ukrajine. Informujú o tom správy z agentúr TASS, RIA Novosti a Reuters.

Turecký líder Putinovi povedal, že Ankara by mohla pomôcť s vytvorením základu pre ukončenie vojny na Ukrajine, pričom vyjadril presvedčenie, že je možné dosiahnuť spravodlivý mier pre obe strany, uviedla vo vyhlásení Erdoganova kancelária. Lídri podľa nej rokovali aj o vojne v Pásme Gazy a spôsoboch, ako ukončiť konflikt v Sýrii.

16:07 Čínske a ruské firmy vyvíjajú útočný dron podobný iránskym šáhidom, ktoré už Rusko používa vo svojej vojne proti Ukrajine. S odvolaním sa na nemenované európske a americké zdroje o tom píše agentúra Bloomberg. Peking je tak podľa nich bližšie k poskytnutiu smrtiacej vojenskej pomoci Rusku, pred čím ho predovšetkým Washington varoval.

15:29 Ruský parlament v stredu prijal uznesenie o pozastavení účasti svojej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (PZ OBSE). Označil ho za protiruské a diskriminujúce. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

14:48 Rusko zatiaľ nedospelo k záveru, že by nemohlo svoje ciele na Ukrajine dosiahnuť vojenskou silou. Nemá tak motiváciu zasadnúť k rokovaciemu stolu. Prezident Petr Pavel to dnes povedal Českému rozhlasu Radiožurnálu.

Doterajšie ruské návrhy na ukončenie vojny boli podľa Pavla ultimatívne a znamenajúce bezpodmienečnú kapituláciu Ukrajiny, nie solídne podklady pre mierové rokovania. Rusko sa bude naďalej snažiť dosiahnuť územné úspechy, myslí si. Podľa prezidenta je dôležitá podpora Ukrajiny do tej miery, že Rusko pochopí, že jedinou cestou k ukončeniu konfliktu je rokovanie, nie ďalšie pokračovanie bojov.

14:34 Rusko bude reagovať na rozhodnutie Fínska, ktoré na základe obrannej dohody so Spojenými štátmi umožní svojmu spojencovi prístup na svoje vojenské základne, uviedol v stredu zástupca hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Andrej Nastasin. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

14:33 Zatiaľ čo väčšina Ukrajincov verí, že Kyjev vo vojne s ruskými inváznymi silami zvíťazí, obyvatelia európskych krajín sú skeptickejší. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR) zverejneného v stredu, ktorý sa uskutočnil v máji v 14 krajinách EÚ – Slovensko medzi nimi nie je. Informuje o tom portál Politico.eu.

14:18 Zástupcovia členských krajín Severoatlantickej aliancie sa dnes dohodli, že NATO na budúci rok poskytne Ukrajine vojenskú pomoc za 40 miliárd eur. Nenašli ale zhodu na pláne poskytovať krajine napadnutej Ruskom aj v ďalších rokoch minimálne rovnako vysokú pomoc, ako navrhol generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom informovali agentúry DPA a Reuters.

14:08 Ruské jednotky dobyli jednu štvrť v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Dobytie tamojšieho sídliska podľa agentúry Unian pripustili tiež ukrajinskí analytici z projektu DeepState, ktorý je považovaný za blízky ukrajinskej armáde.

14:07 Nový holandský premiér Dick Schoof v stredu prisľúbil, že bude pokračovať vo finančnej, vojenskej a politickej podpore Ukrajiny. Vo svojom prvom príhovore v novej funkcii tiež kritizoval Rusko. Informovala o tom správa z agentúry AFP. "Nemali by sme byť naivní. Len pár hodín letu odtiaľto prebieha strašná vojna, v ktorej Rusku na ľudských životoch nezáleží," povedal počas svojho príhovoru v parlamente Schoof (67).

13:55 Týždeň po tom, ako členské krajiny Európskej únie spustili prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom, sa predstavitelia separatistického regiónu Podnestersko obrátili na EÚ so sťažnosťou, že moldavská vláda ignoruje ich návrhy na vyriešenie desaťročia trvajúceho konfliktu. Informujú o tom správy z agentúr Reuters a Agerpres.

13:47 Najmenej päť ľudí bolo zabitých a 34 zranených po tom, čo Rusko odpálilo drony a rakety proti Dnipru, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj.

12:35 Členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) sa dohodli, že budúci rok poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 40 miliárd eur. Týždeň pred summitom NATO vo Washingtone to v stredu pre agentúru Reuters potvrdil nemenovaný európsky diplomat, uvádza TASR.

12:17 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na stredu päť rakiet a šesť bezpilotných lietadiel vypustených ruskými silami. Ruské ministerstvo obrany zasa oznámilo, že uskutočnilo raketový útok na letisko v meste Poltava ležiacom v strednej Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské a ruské zdroje.

12:00 Jedna osoba zahynula a štyri ďalšie sa zranili počas stredajších ruských raketových útokov v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters. Charkovská oblastná prokuratúra tvrdí, že ruský útok zasiahol obec Borova. Jedna osoba pri ňom zomrela a dve ďalšie utrpeli zranenia. Poškodených bolo desať obytných domov, obchody a administratívna budova.

11:21 Najmenej štyria ľudia zahynuli a 27 bolo zranených po tom, ako Rusko vypustilo na Dneper bezpilotné lietadlá a rakety, uviedol guvernér Serhij Lysak.

11:01 Ruský prezident Vladimir Putin a bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump nevedú dialóg o podmienkach dosiahnutia mieru na Ukrajine. Na stredajšej tlačovej konferencii v Moskve to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informovala agentúra Reuters. Trump už skôr opakovane vyhlásil, že ak bude znovuzvolený, má v úmysle dosiahnuť urovnanie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou za 24 hodín.

11:00 Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalších 18 utrpelo zranenia pri ruskom útoku dronmi a raketami na ukrajinské mesto Dnipro, uviedol v stredu gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. TASR informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP. "Nepriateľ pokračuje v zákerných útokoch. Vyslal rakety a útočné bezpilotné lietadlá. Žiaľ, neostalo to bez následkov. Zahynuli traja ľudia," napísal Lysak v príspevku na sieti Telegram a dodal, že predbežne evidujú 18 zranených, medzi ktorými je aj 14-ročné dievča. Gubernátor uviedol, že v dôsledku útokov vypuklo v meste viacero požiarov.

10:53 Francúzsky vedecký pracovník Laurent Vinatier, ktorý je už mesiac vo vyšetrovacej väzbe v Rusku, sa v plnom rozsahu priznal k nezákonnému zhromažďovaniu informácií v oblasti ruských vojenských aktivít. S odvolaním sa na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) o tom v stredu informovala agentúra TASS, na ktorú sa vo svojej správe odvolala agentúra AFP.

10:47 V Česku prebiehajú informačné operácie, ktorých cieľom je šíriť ruské naratívy a zastaviť tak prísun materiálnej pomoci Ukrajine. Vo výročnej správe za rok 2023 to v stredu uviedla česká Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

9:55 Dve plavidlá ruského vojenského námorníctva v utorok zakotvili vo venezuelskom prístave La Guaira. Pokračujú tak v demonštrácii svojho vplyvu aj v odľahlejších regiónoch. Na základe správy agentúry AP informuje TASR.

9:28 USA umožnia Ukrajine zasiahnuť ruské územie americkými zbraňami na vzdialenosť viac ako 100 km, ak sa ruské ozbrojené sily pokúsia rozšíriť front. Uviedol to námestník amerického ministra zahraničných vecí James O'Brien.

9:27 Ukrajina nie je ochotná pristúpiť na kompromis s Ruskom a vzdať sa akéhokoľvek územia v záujme ukončenia vojny. Uviedol to Andrij Jermak, keď komentoval vyhlásenia bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, že by mohol rýchlo ukončiť vojnu.

8:40 Srbský prezident Aleksandar Vučič sa v utorok v Belehrade stretol s námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Alexandrom Gruškom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Gruško je jedným z najvyššie postavených ruských diplomatov, ktorí zavítali do Srbska, odkedy ruská armáda pred vyše dvomi rokmi vpadla na Ukrajinu.

7:40 Ruské obranné systémy v noci na stredu zničili desať vzdušných dronov, ktoré Ukrajina vyslala nad ruské územie, a tiež dva morské drony mieriace na ruský prístav Novorossijsk, vyhlásilo v stredu ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters.

7:27 Členské štáty NATO sa rozhodli vyslať do Kyjeva svojho osobitného vyslanca, ktorý bude mať za úlohu koordinovať politickú a praktickú podporu Severoatlantickej aliancie v čase, keď sa Ukrajina naďalej bráni proti totálnej invázii ruskej armády. Pre agentúru DPA túto správu potvrdil hovorca NATO.

7:04 Čínske spoločnosti údajne vyvíjajú útočné drony podobné dronom typu Shahed iránskej výroby, ktoré majú pomôcť Rusku vo vojne proti Ukrajine, informovala 2. júla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na európskych predstaviteľov oboznámených so záležitosťou.

7:02 Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do Kazachstanu na rokovania o regionálnej bezpečnosti a obrane. Má tiež na programe bilaterálne stretnutia s vedúcimi predstaviteľmi Číny a Turecka.

6:09 Odborníci na ľudské práva z OSN v utorok uviedli, že Rusko uväznením amerického novinára Evana Gershkovicha z The Wall Street Journal porušilo medzinárodné právo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

6:08 Ukrajina nie je pripravená na kompromis s Ruskom a vzdať sa územia, aby ukončila vojnu. V utorok to vyhlásil šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Primátor mesta Andrej Kravčenko prostredníctvom sociálnych sietí vyzval občanov, aby opustili pobrežnú zónu. "V Novorossijsku je odrážaný útok bezpilotných člnov. 2000. Nezdržujte sa na otvorenom priestranstve pri mori," napísal na sieti Telegram Kravčenko, podľa ktorého sa nariadenie týka návštevy nábrežia, pláží či ďalších rekreačných lokalít pri mori. Podľa niektorých ruských zdrojov bolo už niekoľko bezpilotných člnov zničených.

MIMORIADNY ONLINE Útok na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Novorossijsk je hlavný ruský prístav pri Čiernom mori a zároveň námorná základňa. Po útokoch ukrajinských dronov a rakiet na základne na Ruskom anektovanom Kryme tam bola premiestnená časť ruskej čiernomorskej flotily. Ukrajina ruské tvrdenie o útoku na Novorossijsk nekomentovala. Kyjev dlhodobo uvádza, že útočí na ruskú vojenskú, dopravnú a energetickú infraštruktúru v reakcii na pokračujúcu ruskú agresiu voči Ukrajine, ktorá začala inváziou v roku 2022.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu