Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Archeológovia v Meste mŕtvych odkryli viac ako 300 hrobiek plných... Preboha! Veď sú tam celé rodiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

EGYPT – Archeológovia strávili päť rokov kopaním na mieste, ktoré sa kedysi nachádzalo na kopci neďaleko moderného mauzólea Aga Chána III. Po dlhoročnom úsilí sa im podarilo objaviť staroveký cintorín s viac ako tristo hrobkami múmií. Vedci preto oblasť nazvali „Mestom mŕtvych“.

Pohrebisko sa údajne rozprestiera na 270 000 metroch a s hrobkami stúpajúcimi až na 10 terás. Nedávno tím medzinárodných výskumníkov objavil na tomto mieste 36 nových hrobiek, ktoré sa podľa ich odhadov používali približne 900 rokov, od 6. storočia pred naším letopočtom do 9. storočia nášho letopočtu, pričom každá hrobka obsahovala pozostatky 30 až 40 ľudí. Podľa Aymana Ashmawyho, ktorý vedie egyptské oddelenie starožitností Najvyššej rady, 30 až 40 percent pozostatkov patrilo deťom a mladistvým, z ktorých mnohí zomreli na infekčné choroby a iné život ohrozujúce poruchy vrátane anémie, tuberkulózy a chorých orgánov. 

Patrizia Piacentiniová, archeologička z Milánskej univerzity, vedie tím výskumníkov, ktorí sa snažia zistiť viac o starovekom meste Asuán, kedysi dôležitom obchodnom centre, žulovom lome a vojenskom stanovišti na východnom brehu Nílu, založenom približne pred 4 500 rokmi. „Bol to naozaj veľkolepý nález, v Egypte veľmi unikátny,“ uviedla Piacentiniová vo vyhlásení pre denník Daily Mail. „Obyvatelia Asuánu pokryli kopec hrobkami. Je to niečo ako mesto mŕtvych,“ prezradila ďalej. Mesto, ktoré je dnes známe ako Asuán, sa najprv nazývalo Swenett a neskôr Swan – čo v preklade znamená trh –, pretože do tohto obchodného centra prichádzali cestovatelia a osadníci z ďalekej Afriky a Európy. 

„Asuán bol odjakživa križovatkou ciest,“ povedala Piacentiniová. „Ľudia prichádzali z východu na západ. Ľudia sem prichádzali, pretože to bola hranica. Výrobky z juhu prichádzali do Asuánu a potom sa rozptýlili všade inde,“ dodala. Mesto mŕtvych bolo prvýkrát identifikované v roku 2019 pri náleze jednej hrobky, v ktorej sa nachádzali múmie dvoch detí. Krátko nato odborníci našli pozostatky ich predpokladanej matky a otca. Každé nasledujúce vykopávky odhalili desiatky ďalších hrobiek a poskytli ďalšie stopy o nepreskúmanej spoločnosti, ktorá žila pred viac ako 2 000 rokmi. 

Ďalšie vykopávky tiež odhalili, že telá boli pochovávané podľa tried, pričom elita, ako napríklad pozostatky asuánskeho hlavného generála, boli v hrobkách na vrchole kopca. V hroboch s rôznym spoločenským postavením sa často nachádzali obradné dary vrátane keramiky a drevorezieb. Najzachovalejšie múmie odborníci pošlú do múzeí na dlhodobé uchovávanie a vystavenie, zatiaľ čo ostatné budú skúmať. „Toto je miesto ich odpočinku,“ povedala Piacentiniová. „Odhalíme ich príbeh a potom ich uložíme späť a hrobku uzavrieme. Pre mňa to bolo dôležité od začiatku,“ uzavrela.

Viac o téme: HrobyPozostatkyMúmieEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu