Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Si Ťin-pching vyzýva členské štáty SCO, aby odolali vonkajším vplyvom

Čínsky prezident Si Ťin-pching Zobraziť galériu (2)
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

ASTANA - Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok na 24. summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v kazašskej Astane vyzval členské štáty, aby odolali vonkajším vplyvom.

"Mali by sme sa spojiť, aby sme spoločne odolali vonkajším vplyvom, pevne sa navzájom podporovali, starali sa o svoje záujmy a udržali vo svojich rukách rozhodovanie o osude a budúcnosti našich krajín, ako aj regionálneho mieru a rozvoja," uviedol čínsky prezident.Podľa Siho musia členovia SCO prekonať vnútorné rozdiely, nájsť spoločnú reč a vyriešiť problémy vo vzájomnej spolupráci. "Je mimoriadne dôležité, aby SCO stálo na strane práva a spravodlivosti," prízvukoval.

Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (2)
Si Ťin-pching  (Zdroj: SITA/Leah Millis/Pool Photo via AP)

Čínsky prezident taktiež vyzdvihol potrebu spoločne podporovať vedecké a technologické inovácie, ako aj stabilitu a plynulosť dodávateľských reťazcov.Od vzniku SCO v roku 2001 sa táto regionálna organizácia rozšírila zo šiestich na desať členov. Ako najnovšieho člena na summite vo štvrtok oficiálne potvrdili Bielorusko.

Na summite v Astane sa zúčastnili hlavy štátov a vlád všetkých členských krajín s výnimkou Indie, ktorú zastupoval minister zahraničných vecí. V Astane je prítomný aj generálny tajomník OSN António Guterres a ruský prezident Vladimir Putin, ktorý SCO označil za "jeden z kľúčových pilierov multipolárneho sveta."

Viac o téme: Si Ťin-pchingSCOVonkajšie vplyvy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu