Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Gruzínsko: Saakašvili definitívne zvíťazil

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili (Zdroj: TASR)

Aktualizované

TBILISI - Prozápadný gruzínsky prezident Michail Saakašvili sa stal víťazom sobotňajších prezidentských volieb. Po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov okrem volebných miestností v zahraničí to oznámila ústredná volebná komisia.

Saakašvili získal absolútnu väčšinu - 52,8 percenta odovzdaných hlasov a druhý prezidentský mandát tak získal už v prvom kole predčasných volieb. Jeho hlavnému súperovi, opozičnému kandidátovi a podnikateľovi Levanovi Gačečiladzemu, vyjadrilo podporu 27 percent voličov.

Komisia zatiaľ zrátala iba hlasy odovzdané v samotnom Gruzínsku. Chýbajú ešte údaje z neveľkého počtu hlasovacích miestností v zahraničí, ktoré by však už nemali várazne ovplyvniť konečné výsledky.

Ohlásené výsledky sú veľmi podobné ako prvé prognózy, zverejnené v sobotu večer po uzatvorení volebných miestností. Sčítavanie hlasov bolo však napäté, keďže podľa čiastkových výsledkov boli Saakašviliho preferencie určitý čas tesne pod požadovanou 50-percentnou hranicou.

Ešte pred zverejnením konečných výsledkov sa dnes v zasnežených uliciach gruzínskej metropoly Tbilisi zišli tisíce opozičných aktivistov. Voľby podľa nich Saakašvili sfalšoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu