Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

USA: Bush vysmial požiadavky Iránu na odškodnenie

Americký prezident George W. Bush
Americký prezident George W. Bush

OMAHA - Americký prezident George W. Bush v stredu smiechom odbil iránske výzvy na ospravedlnenie a odškodnenie po tom, ako americké spravodajské služby v pondelok oznámili, že Teherán nedisponuje žiadnym aktívnym jadrovým zbrojným programom.

Po otázkach novinárov týkajúcich sa požiadaviek Teheránu a "vyhlásenia víťazstva", ktoré pre Irán táto správa predstavuje, sa Bush zasmial a vyhlásil: "Môžete si poznačiť, že som sa pousmial."

Teherán použil pondelkovú správu National Intelligence Estimate, podľa ktorej Irán jadrový zbrojný program zastavil v roku 2003 a odvtedy ho znovu nespustil, ako podklad pre svoju kritiku USA. Deň po zverejnení správy hovorca iránskej vlády Ghólam Husajn Ílham správu označil za "doznanie" a vyzval americkú administratívu, aby zaplatila za škody spôsobené lživou propagandou proti Teheránu. Irán v uplynulých mesiacoch opakovane zdôrazňoval, že jeho jadrový program má výlučne mierový charakter, a odmietol sa podvoliť požiadavke západných mocností, aby zastavil obohacovanie uránu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu