Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Lugový: Briti skrývajú pravdu o Litvinenkovi

Andrej Lugový
Andrej Lugový

MOSKVA- Muž, ktorého britská polícia podozrieva z toho, že otrávil bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, vo štvrtok opäť vyhlásil, že je nevinný, a zároveň obvinil britskú tajnú službu MI6 z toho, že skrýva pravdu o Litvinenkovej smrti.

"Britská MI6, stále neviditeľne zapojená do tohto škandálu, robila všetko preto, aby marginalizovala cieľ vyšetrovania, a bude v tom pokračovať," vyhlásil bývalý agent KGB Andrej Lugový pred novinármi v Moskve. Lugový prehovoril pri príležitosti prvého výročia Litvinenkovej hospitalizácie v Londýne.

V prípade Litvinenko, ktorý zomrel minulý rok v Londýne po otrave rádioaktívnou látkou, vystupuje Lugový ako hlavný podozrivý a Británia sa zatiaľ neúspešne usiluje o jeho vydanie z Ruska. Lugový vo štvrtok zopakoval svoje tvrdenie, že Litvinenko pravdepodobne pracoval pre tajnú službu MI6. Litvinenkova smrť "bola užitočná... pre britský establišment a tajné služby, ktoré sa 15 rokov snažili pokoriť a zdiskreditovať Rusko," vyhlásil Lugový. Na tlačovej konferencii vedľa Lugového sedel Dmitrij Kovtun, taktiež jedna z posledných osôb, ktoré sa s Litvinenkom stretli v Londýne pred jeho hospitalizáciou.

Britský denník Daily Mail v sobotu napísal, že Litvinenko spolupracoval s britskou tajnou službou MI6. Litvinenko pred svojou smrťou údajne dostával od MI6 mesačne okolo 2 tisíc libier (2 850 eur), tvrdí denník, pričom sa odvoláva na nemenované diplomatické a spravodajské zdroje.

Litvinenko zomrel 23. novembra minulého roka v londýnskej nemocnici na následky otravy rádioaktívnym polóniom 210. Zo zosnovania svojej smrti obvinil ruského prezidenta Putina a svojho bývalého zamestnávateľa, tajnú službu FSB. Litvinenkova smrť vážne narušila vzťahy medzi Ruskom a Britániou. Moskva odmietla Lugového vydať do Británie, kde by čelil trestnému stíhaniu. Lugový sa bude uchádzať o poslanecký mandát v ruských parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 2. decembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu