Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Horor na horskej dráhe: 5-ročný chlapec skolaboval počas jazdy, náhla zástava srdca, matka nemohla nič robiť!

Myslíte si, že horské dráhy sú len pre zábavu? Tak to sa veľmi mýlite!
Myslíte si, že horské dráhy sú len pre zábavu? Tak to sa veľmi mýlite! (Zdroj: thinkstock.com)

ORLANDO - Chlapec menom Ernesto Tagle nasadol spolu s mamou Christine Tagle na „svoju obľúbenú“ atrakciu menom Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind ride v zábavnom parku Disney World neďaleko Orlanda na Floride v USA, keď mu náhle došlo zle a zastavilo sa mu srdce.

Keď sa vláčik na horskej dráhe rozbehol, trvalo to sotva dvadsať sekúnd a Ernesto stratil vedomie. Jeho mama sa ho počas jazdy, pri ktorej súprava dosahovala rýchlosť až 100 km/h snažila prebrať, no neúspešne. Jazda pritom trvala tri minúty a po celý ten čas matka nemohla synovi pomôcť a jediné, čo jej zostalo bola zúfalá snaha nahmatať mu pulz a udržať jeho bezvládne telo na mieste tak, aby neprišiel k zraneniam, informoval britský Daily Star.

Michal Šipoš si odmietol dať sako v pléne, vyviedla ho ochranka (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Keď súprava konečne zastala, mama okamžite začala chlapca oživovať až do príchodu zdravotnej pomoci vykonávala resucitáciu. Celkom náhodne šla okolo zdravotná sestra, ktorá neváhala a pomohla mame pri snahe zachrániť chlapcovi život. Následne na miesto dorazil zamestnanec parku aj s automatickým defiblirátorom, ktorým sa definitívne podarilo obnoviť chlapcov pulz. Následne ho previezli do nemocnice, kde zistili, že chlapec trpí zriedkavou poruchou srdca (CPVT - katecholaminergná polymorfná komorová tachykardia). Tú sprevádzajú problémy s prácou srdca, ktoré môžu skončiť až zástavou a to najmä v situáciách veľkého vzrušenia, či fyzickej aktivity.

 

This past week has been a rollercoaster for our family. Rollercoaster being the key word. Saturday while at Disney our...

Posted by Ernesto Tagle on Thursday, September 26, 2024

Otec Ernesta v instagramovom príspevku potvrdil, že malý chlapec sa z tohto incidentu a následnej operácie dobre zotavuje a že lekári nepotvrdili žiadne poškodenie srdca, či mozgu. V nemocnici chlapcovi voperovali stimulátor, ktorý by sa mal o prípadné ďalšie abnormality v práci srdca postarať.

Viac o téme: KolotočZástava srdcaDisney World
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu