Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Vedcom naháňa strach ďalší variant covidu-19: Môže dominovať celú zimu a rozšíriť sa po celom svete!

Nový kmeň koronavírusu FliRT spôsobuje vyššiu úmrtnosť
Nový kmeň koronavírusu FliRT spôsobuje vyššiu úmrtnosť (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Vedci bijú na poplach. Nový variant covidu-19 nazývaný XEC sa ujal vedenia a zdá sa, že môže dominovať celú nadchádzajúcu zimu.

Na nový variant upozornil britský denník Daily Mirror. Táto verzia covidu-19 má byť mimoriadne nákazlivá a postupne sa môže rozšíriť do celého sveta. Kmeň XEC bol prvýkrát objavený v júni v Nemecku a odvtedy bol spozorovaný už v 27 krajinách na troch kontinentoch.

LOZ kritizuje vládu za spôsob šetrenia v zdravotníctve (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Odborníci upozorňujú, že tento variant preberá kontrolu a pravdepodobne sa vyvinul z predchádzajúcich variant KP.3.3 a KS.1.1. Aktuálne je najviac rozšírený vo Francúzsku, kde bolo zaznamenaných 21% prípadov. Rovnako sa ale rozširuje aj vo Veľkej Británii, Kanade, Dánsku, Holansku, ale aj v Nemecku.

Podľa Erica Topola, riaditeľa výskumného ústavu Scripps Research Translational Institute v americkej Kalifornii je variant XEC iba v začiatkoch a ešte potrvá pár mesiacov, kým sa „uchytí a spôsobí prvú vlnu“. Odborník na genetiku z londýnskej univerzity Francois Balloux uviedol, že variant XEC ja mimoriadne nákazlivý, ale dostupné vakcíny by mali poskytnúť dostatočnú ochranu.

Denník LA Times uviedol, že aj keď sa táto verzia covid-19 pomaly dostáva do popredia, ešte pár mesiacov potrvá kým sa prejaví aj na počte nakazených. Podľa denníku Blesk.cz a epidemiológa Petra Smejkala sa tento variant príznakmi od predchádzajúcich verzií veľmi nelíši. Ide najmä o infekcie horných dýchacích ciest, horúčku ale aj o gastrointestinálne príznaky ako nauzea alebo hnačky. V Európe by tento variant mohol dosiahnuť vrchol v mesiacoch október a november.

Viac o téme: PandémiaVeľká BritániaCovid-19Nový variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu