Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Predseda SNS Danko: Hlas hrubo porušil koaličnú zmluvu! Dnes hlasovali proti mne, zajtra môžu popraviť Fica

VIDEOROZHOVOR Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA – Hlasu-SD podľa neho rastie chuť po moci. Núkali mu post predsedu parlamentu, keď sa vzdá ministerstva cestovného ruchu a športu a uvoľní niektoré pozície v STVR. Je presvedčený, že koaličný Hlas – SD tlačí premiéra Roberta Fica do kúta. Najväčšie výhrady má k ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej. Tvrdí, že na čele rezortu musí pre neschopnosť skončiť. „Vie to aj Hlas – SD, len hrajú komédiu. My nie sme chrapúni, ktorí by hlasovali za odvolanie ministerky s opozíciou,“ hovorí v exkluzívnom rozhovore pre topky.sk o aktuálnej kríze v koalícii podpredseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko.

Z pléna ste dnes vyhodili poslankyňu Plavákovú pre nálepky na notebooku. Okrem slovenskej vlajky tam mala aj dúhovú vlajku a srdiečka. Čo vám na tom vadilo?

  • „Vyhodil“ je silné slovo. Už včera som upozorňoval poslancov za bývalé OĽaNO, ktorí mali červené tričká, že v sále je zakázané propagovať politické hnutie alebo robiť inú reklamu. Asi pred mesiacom som zase upozornil poslankyne PS, aby nemali na počítačoch akékoľvek reklamy občianskych združení alebo iné témy. Majú tam symboliku LGBTI a propagáciu občianskych združení.

Táto téma sa riešila na grémiu NR SR. Poslankyňa Plaváková dala námietku a spolu s PS proti vášmu rozhodnutiu hlasovali aj poslanci koaličného Hlasu - SD.

  • Áno. Šokuje ma, že na poslaneckom grémiu sa Hlas – SD postavil na stranu pani Plavákovej. Poslanci Hlasu – SD hlasovali za to, že poslankyňa PS má pravdu. To znamená, že dúhové vlajky by mali byť normálne na počítačoch. Ostal som v nemom úžase.

Predseda SNS Danko: Hlas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Prekážalo by vám, keby som mala na notebooku dúhu?

  • Rokovací poriadok jasne hovorí, že nie je možné v sále používať symboly strán a ani iných ideológií. V rokovacej sále by ste mali byť neutrálna, aj keď ste za politickú stranu. Ide o princíp. Mne neprekáža, keď si nalepíte na notebook dúhovú vlajku. Navrhli sme zákon, aby dúhové vlajky nemohli byť zneužívané na štátnych budovách. Pokiaľ mám byť úprimný, ani nejde o dúhovú vlajku v sále, ide o symboliku. A tá by v sále nemala byť. O tom je predsa rokovací poriadok. Zostal som v nemom úžase, že Hlas – SD prvýkrát hlasoval s opozíciou. Hlas – SD ma doslova potopil.

Vnímate to tak, že vás Hlas – SD potopil ako koaličného partnera?

  • Ako inak to môžem vnímať?!

Predseda SNS Danko: Hlas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Preto sa to pýtam.

  • Hlas – SD nemôže podľa koaličnej zmluvy hlasovať s opozíciou. Dnes je to Danko, zajtra môže Hlas – SD popraviť Fica.

Je to začiatok rozpadu koalície?

  • Zo strany SNS určite nie. Hlas – SD sa správa od hlasovania o Šimečkovi veľmi čudne. Vidím to aj pri rokovaniach o štátnom rozpočte. Hlavne keď ich upozorníme, že sa strácajú peniaze v rezorte zdravotníctva a chceme vidieť opatrenia. Vnímajú to veľmi ješitne. Ak sa majú dvíhať ľuďom dane, máme právo sa pýtať, čo chce robiť Dolinková s 9 miliardami eur v rezorte. SNS si určila prioritu, aby dane išli dole. Vybojovali sme 10 percent pre malé firmy do 100 tisíc eur, 15 percent pre živnostníkov ostane. Dnes vám exkluzívne poviem, že bude 5 percentná daň za ubytovacie služby. Vybojovali sme 5 percentnú daň pre stravovacie jednotky. Snažíme sa, aby ľudia mali stabilizované ceny pri energiách a hypotékach. Som šokovaný bezcitnosťou Hlasu – SD.

Je hlasovanie Hlasu  - SD krokom voči vám, alebo predzvesť ich budúcej spolupráce s PS?

  • Žiadna z koaličných strán nemôže hlasovať s opozíciou. Vnímam to ako hrubé porušenie koaličnej zmluvy.

Predseda SNS Danko: Hlas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Skúste mi odpovedať na otázku.

  • Neberiem to osobne. Nevadí mi, že ide o moju tému. Je to nebezpečný signál, že Hlas – SD komunikuje s Progresívnym Slovenskom. Je to signál, že Hlas – SD má v niektorých témach blízko k PS a boli ochotní porušiť koaličnú zmluvu.

Hlas – SD už vyzval predsedu vlády, aby do koaličného sporu vstúpil premiér Fico, zvolal koaličnú radu a vyriešil situáciu. Kedy príde k stretnutiu?

Aký má v tomto spore postoj Robert Fico a čo od neho Andrej Danko očakáva?

Aký môže mať táto koaličná kríza záver?

Budú predčasné voľby?

Čo hovorí o pripravovanej konsolidácii a s čím má najväčší problém?

Odpovede aj na tieto otázky nájdete vo VIDEOROZHOVORE TU

Viac o téme: RozhovorSNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu