Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

NEUVERITEĽNÉ Poľský premiér obviňuje z krutých záplav TOTO zviera: Vyhlásil mu vojnu!

Poľský premiér Donald Tusk. Záplavy, ktoré postihli mesto Kladsko v Dolnom Sliezsku Zobraziť galériu (3)
Poľský premiér Donald Tusk. Záplavy, ktoré postihli mesto Kladsko v Dolnom Sliezsku (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert, X/THE GLOBAL INDEPENDENT NEWS/@shivams53345792)

VARŠAVA – Stredná Európa bojovala nedávno s mohutnými záplavami, ktoré do viacerých regiónov priniesli storočnú vodu. Okrem Slovenska a Českej republiky postihli povodne aj Poľsko. Politická elita však nevinila z tejto katastrofy nepriaznivé počasie, ale konkrétne jedno zviera. Premiér Tusk mu dokonca vyhlásil vojnu

Poľsko zápasilo prednedávnom s nepriaznivým počasím, ktoré prinieslo so sebou ničivé záplavy. Zatiaľ čo Slováci a Česi vidia za touto katastrofou mohutné zrážky, poľský premiér Donald Tusk má iný názor. Ako informuje POLITICO, z povodní obvinil bobra. 

Nahromadenie vody 

Tusk prehlásil tieto prekvapivé slová na stretnutí krízového štábu, keď nastolil otázku bezpečnosti upevnenia hrádze. Podľa neho ich totiž ohrozuje práve tento hlodavec. Bobor prirodzene buduje na riekach priehrady, ktoré mu slúžia aj ako ochrana pred rôznymi predátormi. Tusk však práve toto považuje za hlavný problém. Nahromadenie vody môže v niektorých úsekoch poškodiť korytá riek. 

NEUVERITEĽNÉ Poľský premiér obviňuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"V niektorých prípadoch sa dostanete do situácie, kedy si musíte vybrať medzi láskou k zvieratám a bezpečnosťou obyvateľstva v osídlených oblastiach. To ide ruka v ruke so stabilitou hrádzí. Vláda v rámci zákona povolí akékoľvek kroky na ich ochranu. Hrádze sú dnes absolútnou prioritou," predostrel poľský premiér. 

Len zásterka 

Andrzej Czech, environmentálny biológ a odborník na bobry, považuje premiérove vyjadrenie za "nezmysel", pričom vláda podľa neho využíva boj proti bobrom na "čisto politické ciele". "Bobor je len zásterka. Vláda si našla obetného baránka, ktorého môže obviňovať z ničivých škôd po záplavách," ozrejmil.

Ako ďalej povedal, Tuskove kroky sú ovplyvnené aj lobovaním jeho silného koaličného partnera. Agrárno-konzervatívna ľudová strana PSL už podľa názvu presadzuje kroky pre poľnohospodárov a v neposlednom rade aj pre poľovníkov. "Farmári sú zvyčajne proti bobrom, pretože ich hrádze im zaplavujú polia. Keď si to však zhrnieme, v Poľsku sa považujú za kritické len dve percentá lokalít, kde sa vyskytuje bobor," dodal.  

Odstrel nie je riešením 

"Poľovníci sa chcú ukázať v dobrom svetle, že ich verejnosť bude vnímať ako záchrancov, ktorí vyriešia problém. Budú dúfať, že za odstrel bobrov im štát zaplatí. Rovnaké to bolo aj počas afrického moru ošípaných. Aj vtedy dostali peniaze od daňových poplatníkov," vysvetlil biológ Czech s tým, že našiel aj jednoduchší spôsob. Podľa neho by stačilo na kritických územiach postaviť oplotenie.   

NEUVERITEĽNÉ Poľský premiér obviňuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Lov na bobra môže viesť k hromadnému ničeniu biotopov. Mimochodom, na Slovensku je tento tvor zákonom chránený. Ani podľa ekológov nie je bobor príčinou prírodnej katastrofy, ako sú napríklad povodne. Ich spôsob života stojí za rozširovaním mokradí, ktoré zachytávajú oxid uhličitý. Problémom je akurát spomalenie prúdu rieky. 
 

Viac o téme: PovodneBoborPremiérRiekyHrádzePoľskoDonald Tusk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu