Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Poslanci Národnej rady SR rokujú: Výbor k zdravotným predpisom by mohol pokračovať v októbri

Ilustračné foto AKTUALIZOVANÉ
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR začínajú tretí týždeň a 8. rokovací deň aktuálnej 19. schôdze diskusiou o sérii návrhov z dielne Ministerstva dopravy (MD) SR.

Ako prvým sa zaoberajú vládnym návrhom novely zákona o dráhach. Podľa návrhu by sa mal požadovaný vek pre osoby žiadajúce o vydanie preukazu rušňovodiča platného na území Slovenska znížiť na 19 rokov. Zároveň by sa mali zjednodušiť podmienky na prevádzkovanie špeciálnych dráh. Rezort dopravy zmeny navrhol na základe poznatkov z praxe.

archívne video

Aktuálna situácia k doprave (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nasledovať má rokovanie o návrhu novely zákona o Slovenskej komore výcvikových zariadení autoškôl, o letiskových spoločnostiach, či návrh na vyslovenie súhlasu NR SR so Zmluvou medzi Slovenskou republikou a Mongolskom o medzinárodnej cestnej doprave. V programe sú ďalej viaceré poslanecké návrhy.

Výbor k zdravotným predpisom by mohol pokračovať na októbrovej schôdzi

Parlamentný výbor pre zdravotníctvo by mohol o aktualizovaných medzinárodných zdravotných predpisoch rokovať opäť počas októbrovej schôdze Národnej rady (NR) SR. Pre TASR to potvrdil šéf výboru Vladimír Baláž (Smer-SD). 

"Náš výbor bude pokračovať po ukončení správy splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára. Po rozhovore s pánom poslancom Kotlárom predpokladám, že to bude na októbrovej schôdzi NR SR," poznamenal.

Júnové rokovanie výboru k aktualizovaným predpisom, od prijatia ktorých sa SR verbálne disasociovala, bolo prerušené. Baláž vtedy avizoval, že výbor sa k téme vráti a bude v rokovaní pokračovať.

SR sa od prijatia balíku revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR) verbálne disasociovala, teda dištancovala, na júnovom stretnutí členských krajín Svetovej zdravotníckej organizácie. Postoj kritizovali viaceré zdravotnícke a pacientske organizácie aj opozícia.

Splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár krok odôvodnil tým, že nové predpisy uprednostňujú záujmy farmaceutického priemyslu. Namietal aj neprimerané zásahy do ľudských práv a základných slobôd či do zvrchovanosti suverénnych členských štátov.

Viac o téme: PoslanciNR SRMinisterstvo dopravy a výstavby SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu