Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Poslanci Národnej rady SR zasadajú: Toto sú návrhy, ktoré schvaľujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Medzi nástroje podpory turizmu na Slovensku sa má od budúceho roka zaradiť nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu. Zároveň sa zruší doterajšie poskytovanie investičnej pomoci pre oblasť cestovného ruchu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o podpore cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok posunuli do druhého čítania.

"Cieľom aplikácie nového nástroja rozvoja a podpory cestovného ruchu je predovšetkým podporovať inteligentné riadenie rozvoja cestovného ruchu založené na aktívnom zbere a vyhodnocovaní dát o pohybe a návšteve návštevníkov v území spravovanom organizáciami cestovného ruchu, čo umožní efektívnejšie nastavenie tvorby produktov a ich propagáciu na domácom trhu a zahraničných trhoch," priblížilo v dôvodovej správe Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Ďalším cieľom je podpora zavádzania nových pravidelných leteckých spojení, čím sa má zvýšiť dostupnosť, atraktivita a podiel prenocovaní zahraničných návštevníkov v SR.

archívne video

Strana SaS sa vyjadruje k aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Novelou dochádza tiež k zmene názvu príspevku na podporu cestovného ruchu v súvislosti so zmiernením negatívnych následkov pandémie, ktorá vznikla z dôvodu ochorenia COVID-19. Po novom bude jeho zameranie širšie, a to pod názvom príspevok na podporu cestovného ruchu v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu.

"Taktiež dochádza k nahradeniu nástroja financovania rozvoja cestovného ruchu, ktorým je príspevok na pomoc podnikom v súvislosti so zmiernením negatívnych ekonomických následkov v sektore cestovného ruchu, nástrojom označeným ako dotácia na podporu realizácie aktivít organizácie cestovného ruchu," avizovalo ministerstvo.

Táto forma podpory cestovného ruchu má v najbližších rokoch vyjsť na 10 miliónov eur ročne. Financovanie je zabezpečené v rozpočte kapitoly MCRŠ v jednotlivých rozpočtových rokoch v rámci schválených limitov výdavkov. Účinnosť novely navrhuje jej predkladateľ od 1. januára 2025.

Trestný poriadok sa meniť nebude, plénum odmietlo návrh M. Holečkovej

Rozhodnutie o prerušení výkonu trestu odňatia slobody na základe návrhu ministra spravodlivosti nebude povinné preskúmať súdom. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli novelu Trestného poriadku, ktorá to predpokladala. Išlo o návrh z dielne opozičnej poslankyne Martiny Holečkovej (nezaradená).

Zmena Trestného poriadku je podľa Holečkovej nevyhnutná na posilnenie právneho štátu, ochranu práv odsúdených osôb a zlepšenie dôvery verejnosti v justičný systém. "Podľa súčasnej právnej úpravy má minister spravodlivosti možnosť navrhnúť prerušenie výkonu trestu odňatia slobody odsúdenému, pričom toto rozhodnutie môže byť prijaté bez nutnosti súdneho prieskumu. Táto právomoc ministra však môže viesť k subjektívnym rozhodnutiam," uviedla v dôvodovej správe k návrhu.

Poslankyňa chcela novelou zabezpečiť, že rozhodnutie o prepustení osoby z výkonu trestu bude prijaté nezávislým súdom.

Aktivity misijno-pastoračných centier na Slovensku posilnené nebudú

Náboženské, sociálne a duchovné aktivity misijno-pastoračných centier na Slovensku nebudú posilnené. Novelou zákona o sociálnych službách a novelou živnostenského zákona to chcelo dosiahnuť opozičné KDH. Návrh však poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok neposunuli do druhého čítania.

"Predložený návrh zákona reflektuje potrebu posilniť náboženské, sociálne a duchovné aktivity cielené na rozvoj a podporu miestnych komunít v Slovenskej republike. Tento zákon reaguje na rastúcu potrebu efektívnejšie organizovať misijné a pastoračné aktivity v súlade s princípmi slobody náboženského vyznania a podpory charitatívnych činností," zdôvodňuje sa v návrhu zákona.

Cieľom návrhu je podľa KDH vytvoriť legislatívny rámec na vznik, fungovanie a organizáciu misijno-pastoračných centier, ktoré budú poskytovať duchovnú, sociálnu a vzdelávaciu podporu širokej verejnosti vrátane marginalizovaných skupín.

Kresťanskí demokrati upozornili, že integrácia rómskych komunít do majoritnej spoločnosti a ich sociálna inklúzia sú dlhodobým a pomaly sa riešiacim problémom. "Prax, ale aj odborné výskumy ukazujú, že jedným z fungujúcich nástrojov na efektívnejšiu integráciu rómskych komunít je intenzívna, systematická a dlhodobá pastoračná práca," uvádza sa v návrhu novely zákona.

Práve pastoračné centrá by podľa KDH mali zohrávať dôležitú úlohu pri podpore integrácie rôznych skupín vrátane migrantov, seniorov, osôb so zdravotným znevýhodnením či sociálne slabších rodín. "Náboženské a sociálne aktivity sú efektívnym nástrojom na prekonávanie sociálnych bariér a posilňovanie vzťahov v komunitách," dopĺňa sa v návrhu.

Viac o téme: PoslanciCestovný ruchNR SRTrestný poriadokCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu