Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

MIMORIADNE Šokujúce informácie o fatálnej nehode: Vlak tam nemal absolútne čo robiť, koľaj bola odstavená

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook/Polícia SR - Nitriansky kraj, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Vlak nemal na koľajach čo robiť. Zrážka vlaku a autobusa pri Nových Zámkoch stála život 7 ľudí, ďalšie osoby sú zranené. Z fotiek po náraze doslova mrazí. Autobus sa po strete s lokomotívou rozlomil na dve časti, vypukol silný požiar. Podľa slov ministra dopravy Jozefa Ráža bola koľaj odstavená v dôsledku počasia a žiaden vlak ňou v danej chvíli nemal prechádzať.

Minister dopravy Jozef Ráž a šéf ŽSR Alexander Sako o tragédii pri Nových Zámkoch (Zdroj: Facebook/Ministerstvo dopravy SR)

Podľa ministra dopravy Jozefa Ráža spôsobilo štvrtkovú tragickú zrážku vlaku a autobusu viacero faktorov, v prvom rade to však bolo počasie. Po silných búrkach, ktoré sa prehnali oblasťou ešte v stredu, bola koľaj, na ktorej k tragédii došlo, vylúčená. Vlak sa na nej tak nemal vôbec v dané popoludnie nachádzať. "Trať bola vylúčená z prevádzky a vlak, ktorý sa na nej objavil, tam nemal čo robiť," povedal Ráž. 

Podľa ministra zatiaľ výsledky vyšetrovania ukazujú, že nešlo o systémové ani technické zlyhanie, ale zrejme o individuálne zlyhanie ľudského faktora. Vyzerá to tak, že niekto zo železničiarov „pustil vlak na koľaj, ktorá bola mimo prevádzky."

MIMORIADNE Šokujúce informácie o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Nitriansky kraj)

Generálny riaditeľ ŽSR Alexander Sako povedal, že úsekom prechádzal najskôr osobný vlak smerom na Nové Zámky. Keď prešiel, závora sa na priecestí zdvihla, najskôr prešlo osobné auto, potom sa  pohol dopredu aj šofér autobusu. Keďže však vlak išiel po koľaji, ktorá bola vylúčená z prevádzky, tak systém nebol prepojený so signalizáciou na priecestí. „Predbežne to naozaj vyzerá tak, že vlak išiel po koľaji, ktorá bola uzavretá,“ dodal.

Na prípade pracujú tri vyšetrovacie tímu – ministerstva dopravy, ŽSSSK aj ŽSR.

Polícia v Nových Zámkoch informovala, že začala v danej veci trestné stíhanie za zločin všeobecného ohrozenia v súbehu s prečinom usmrtenie a ublíženie na zdraví.

ZSSK vylúčilo pochybenie rušňovodiča

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vylúčila pochybenie rušňovodiča pri tragickej nehode vlaku a autobusu, ktorá sa stala vo štvrtok v Nových Zámkoch. "Železničná spoločnosť Slovensko plne spolupracuje s vyšetrujúcimi orgánmi na objasňovaní príčin a dôsledkov nehody vlaku a autobusu v Nových Zámkoch. Už teraz môžeme vylúčiť pochybenie rušňovodiča, ktoré by mohlo zapríčiniť túto nehodu," uviedol hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Doplnil, že rušňovodič konal podľa predpisov, profesionálne a pohotovo. "Vzhľadom na nepriaznivé okolnosti, spojené s počasím a opravou infraštruktúry, vykonal všetko, čo bolo v jeho silách. Vzniknutú situáciu nemohol očakávať ani jej zamedziť. Rovnako pohotovo a profesionálne sa správali aj ďalší zamestnanci Železničnej spoločnosti Slovensko vo vlaku. Vďaka ich duchaprítomnosti nie sú škody na zdraví a majetku vyššie. Cestujúci vyviazli bez zranení a boli čoskoro dopravení do cieľa," doplnil Drevický.

Viac o téme: NehodaVlakZrážkaNové ZámkyDvory nad Žitavou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu