Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Polícia zadržala najmenej 15 účastníkov dúhového pochodu v Istanbule

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISTANBUL - Prinajmenšom 15 ľudí zadržala v nedeľu v Istanbule turecká polícia pre ich účasť na zakázanom dúhovom pochode sexuálnych menšín LGBT. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na vyjadrenie svedka.

Podľa citovaného zdroja sa účastníci pochodu stihli rozísť, kým na miesto dorazila polícia, ktorá však následne prehľadala okolité ulice. Samotná polícia sa k správe odmietla vyjadriť. O zadržaní viacerých účastníkov pochodu informuje aj spravodajca agentúry AFP s tým, že na podujatie ich prišli stovky. Kancelária guvernéra istanbulskej provincie predtým oznámila, že dúhový Pride nebude povolený a skupiny, ktoré ho zvolávali, označila za nelegálne. Polícia následne zablokovala centrum Istanbulu, aby zabránila konaniu pochodu, pričom uzavrela aj viacero staníc metra a zablokovala dopravu na niektorých uliciach. 

"Uzavreli ste všetky ulice a námestia, zastavili ste život celého mesta, ale zabudli ste, že my prerazíme kameň a nájdeme jeden druhého, ak to bude potrebné," povedal v reakcii na tieto opatrenia jeden z organizátorov podujatia. Takéto slová adresoval účastníkom pochodu, ktorí sa po uzavretí ulíc a dopravy na európskej strane Istanbulu zišli na ázijskej strane tohto najväčšieho tureckého mesta. Homosexualita síce nie je v Turecku nezákonná, vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) vedená prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom však v poslednom desaťročí výrazne pritvrdila rétoriku voči celej LGBT komunite, pričom od roku 2015 zakázala dúhové pochody odvolávajúc sa na "bezpečnostné dôvody".

Viac o téme: PolíciaIstanbulDúhový pochod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu