Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Maňka: SMK umelo vyvoláva stav ohrozenia maďarskej menšiny

Vladimír Maňka
Vladimír Maňka

BRATISLAVA - Predstavitelia SMK podľa podpredsedu Smeru-SD a europoslanca Vladimíra Maňku umelo vyvolávajú stav ohrozenia maďarskej národnostnej menšiny.

"Nové vedenie SMK má svoje preferencie postavené takmer výlučne na princípe, že musí chrániť maďarskú národnostnú menšinu. Aj proti neexistujúcemu nepriateľovi. Ak by ju totiž nebolo voči čomu chrániť, mohli prísť o svojich voličov," povedal dnes pre agentúru SITA Maňka.

Na Slovensku podľa Maňku takmer všetci dobre vedia, že u nás obyvatelia slovenskej a maďarskej národnosti žijú v priateľstve a nepociťujú medzi sebou napätie, či nepriateľstvo. "SMK zašla až tak ďaleko, že niektorí jej zástupcovia vyvolávajú napätie cez európske inštitúcie. Nie je jednoduché vysvetľovať kolegom zo Španielska alebo z inej krajiny, že to, čo hovoria, sú nehorázne výmysly. Navyše, keď o tom píše zahraničná tlač," zdôraznil.

Maňka pripomenul, že len nedávno SMK vytiahla kartu, podľa ktorej súčasná vláda nedáva dosť peňazí na financovanie národnostnej kultúry maďarskej menšiny. "Keď sa nám tieto obavy podarilo vyvrátiť nespochybniteľnými faktami a číslami, rýchlo na tú tému zabudli a našli si inú zámienku," dodal.

Maňka upozornil, že na poslednom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu v jednominútových vystúpeniach, na ktoré rokovací poriadok neumožňuje reagovať, preto je tento spôsob mimoriadne zákerný, zástupkyňa SMK nepravdivo vystúpila s tým, že "menšinové vysielanie na Slovensku je pred zánikom". Pritom na druhý deň priznala, že "to nie je také horúce".

"Takéto úmyselné vyvolávanie napätia medzi maďarskou menšinou a slovenskou väčšinou by mal odsúdiť každý súdny človek. Asi málokto dokáže pochopiť, že je vôbec možné v civilizovanom svete takýmto spôsobom poškodzovať dobré meno vlastnej krajiny v zahraničí. Také niečo predsa neurobí niekto, kto má svoju krajinu naozaj rád," vyhlásil Maňka.

Európski socialisti sa už podľa Maňku presvedčili, že väčšina vecí zo strany niektorých odporcov slovenskej vlády je poriadne nafúknutá. "Najvyšší predstavitelia socialistov nám dali jasne najavo, že do jari chcú dostať stranu Smer-SD tam, kam patrí - do tábora socialistov a sociálnych demokratov," zdôraznil. Európski socialisti sa podľa neho presvedčili, že Smer-SD svojou sociálne orientovanou politikou prispieva k napĺňaniu ich vlastnej vízie a súčasná vláda robí naozaj politiku pre ľudí. "Pripustili, že účasť SNS vo vláde nemusí byť prekážkou, aby Smer-SD prijali naspäť do svojich radov," dodal Maňka.

V októbri 2006 Predsedníctvo Strany európskych socialistov (SES) pozastavilo členstvo strany Smer-SD v Strane európskych socialistov. Tento stav mal pôvodne platiť na obdobie, kým Smer-SD bude vo vláde s SNS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu