Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Premiér Netanjahu prisľúbil, že Izrael odpovie na útoky Iránu: V noci bombardoval južný Bejrút

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

JERUZALEM - Premiér Benjamin Netanjahu v sobotu vyhlásil, že Izrael má právo na obranu a odpovie na iránsky raketový útok zo začiatku tohto týždňa. Informujeme na základe správ agentúr AFP a DPA.

"Žiadna krajina na svete by neakceptovala takýto útok na svoje mestá a občanov. Izrael má povinnosť a právo brániť sa a reagovať na tieto útoky. A to aj urobíme," Netanjahu uviedol v sobotňajšom televíznom prejave. K načasovaniu alebo povahe reakcie sa však nevyjadril. Premiér tiež uviedol, že izraelská armáda zničila "veľkú časť" raketového arzenálu libanonského militantného hnutia Hizballáh pri útokoch na susednú krajinu. Hrozba, ktorú predstavuje, však ešte nebola úplne odstránená.

Netanjahu vyhlásil, že Hizballáh plánoval na severe Izraela ešte väčší masaker, než aký pred rokom uskutočnil Hamas na juhu krajiny a zdôraznil, že Izrael už odstránil veliteľov Hizballáhu, ktorí stáli za týmito plánmi.

Izrael v noci bombardoval južný Bejrút

Ťažké boje medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh charakterizovali situáciu na bojisku v sobotu večer. Iránom podporovaný Hizballáh vypálil na Izrael 130 rakiet a Izrael pokračoval v útokoch na ciele v Libanone. Informujeme podľa správ agentúr DPA a Reuters. Podľa reportérov oboch agentúr, v noci zo soboty na nedeľu zasiahli južné predmestia Bejrútu masívne, po sebe idúce údery a takmer 30 minút vyvolávali červené a biele záblesky viditeľné zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

Izraelské obranné sily (IDF) informovali, že bombardujú "teroristické ciele" v oblasti hlavného mesta Bejrút, pričom neuviedli žiadne podrobnosti. Podľa izraelskej armády šiitské milície opäť intenzívne ostreľovali Izrael, pričom identifikovali približne 30 rakiet, ktoré sa dostali na izraelské územie z Libanonu. Niektoré rakety boli zachytené, iné spadli v oblasti. IDF uviedli, že budú pokračovať v útokoch na ciele v Libanone v snahe oslabiť Hizballáh a zatlačiť ho späť od hraníc. Izraelské pozemné jednotky zničili ďalšie tunely patriace Hizballáhu a sklady zbraní v južnom Libanone.    

Dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku v štvrti Dahíjeh na južnom predmestí Bejrútu.
Zobraziť galériu (2)
Dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku v štvrti Dahíjeh na južnom predmestí Bejrútu.  (Zdroj: TASR/AP/Bilal Hussein)
    

Izrael ako cieľ svojich útokov voči Hizballáhu uvádza snahu dosiahnuť, aby sa sever Izraela stal bezpečným pre návrat vysídlencov, ktorí sa odtiaľ evakuovali po vypuknutí vojny v Pásme Gazy. Armáda krajiny pritom výrazne zintenzívnila svoje operácie v pohraničí s Libanonom od 23. septembra. Podľa údajov agentúry AFP z oficiálnych zdrojov si táto eskalácia v Libanone vyžiadala už viac ako 1110 obetí na životoch. OSN informovala, že pred bojmi boli nútení utiecť už státisíce ľudí.

Pri izraelskom útoku v Pásme Gazy zahynulo najmenej 18 ľudí

Pri izraelskom leteckom útoku na mešitu v centrálnej časti pásma Gazy zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 18 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na palestínsku tlačovú agentúru WAFA. Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že "uskutočnila presný útok na teroristov Hamasu, ktorí operovali vo veliteľskom a riadiacom centre umiestnenom v budove, ktorá predtým slúžila ako mešita Šuhada al-Aksá v oblasti Deir el-Balah".

Vojnu v Pásme Gazy vyvolal masaker vyše 1200 ľudí, ktorých 7. októbra 2023 zabili v priľahlých oblastiach Izraela bojovníci Hamasu, Palestínskeho islamského džihádu a ďalších ozbrojených palestínskych skupín. Podľa údajov tamojšieho Hamasom kontrolovaného ministerstva zdravotníctva, ktoré nerozlišuje medzi úmrtiami civilistov a militantov, zahynulo pri následnej izraelskej ofenzíve v Gaze takmer 42.000 Palestínčanov.

Nemecká ministerka zahraničných vecí zdôrazňuje právo Izraela na sebaobranu

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková označila minuloročný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael za kľúčový moment v židovských aj nemeckých dejinách a uviedla, že je zahanbená antisemitskými útokmi, ktoré sa odohrávajú v nemeckých uliciach. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA. Baerbocková v článku pre nemecký týždenník Bild am Sonntag, ktorý získala agentúra DPA, uviedla, že masaker Hamasu zo 7. októbra znamenal pre Židov aj Nemcov zlomový bod, ktorý označuje obdobie "pred" a "po".

Nemecká ministerka vyjadrila rozpaky nad tým, že odvtedy sa Židia aj v Nemecku cítia menej bezpečne, že antisemitských útokov pribúda a že na nemeckých uliciach sa oslavujú iránske rakety vypálené proti Izraelu. "Sme proti tomu. S plnou silou zákona," zdôraznila Baerbocková a izraelskému ľudu odkázala: "Stojíme pri vás." Ministerka zahraničných vecí dodala, že bezpečnosť Izraela je súčasťou nemeckého štátneho záujmu. "Izrael má právo na sebaobranu. Proti násiliu Hamasu, ako aj proti raketovému teroru Iránu a Hizballáhu," skonštatovala.

Viac o téme: IránIzraelLibanonBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu