Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Irán pátral po šéfovi špeciálnych jednotiek! Podľa jeho zástupcu je v poriadku

Kuds Ismáíl Ghaní AKTUALIZOVANÉ
Kuds Ismáíl Ghaní (Zdroj: Profimedia)

TEHERÁN - Veliteľ iránskych špeciálnych jednotiek Kuds Ismáíl Ghaní sa neohlásil po nedávnych útokoch v libanonskej metropole Bejrút. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním na dvoch vysokopostavených iránskych bezpečnostných predstaviteľov.

Ghaní bol podľa jedného z predstaviteľov na južnom predmestí Bejrútu počas štvrtkového úderu, ktorého cieľom bol údajne vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín. Zdroj agentúry Reuters povedal, že Irán a Hizballáh odvtedy nevedia s Ghaním nadviazať kontakt. Dodal však, že Ghaní a Safí ad-Dín nemali naplánovanú schôdzku.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Druhý iránsky bezpečnostný predstaviteľ uviedol, že veliteľ jednotiek Kuds odcestoval do Libanonu po tom, ako pri izraelskom leteckom útoku v Bejrúte zahynul vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh. Potvrdil, že iránske úrady sa s Ghaním nevedia skontaktovať od úderu proti Safí ad-Dínovi. Hizballáh útok na svojho vysokopostaveného predstaviteľa, ktorý mal byť údajne nástupcom Nasralláha, zatiaľ nekomentoval.

Jednotky Kuds sú zodpovedné za zahraničné operácie iránskych Revolučných gárd a dohliadajú na väzby s militantnými hnutiami na Blízkom východe, ktoré sú spojencami Teheránu. Pri izraelskom útoku z 27. septembra zahynul okrem Nasralláha aj zástupca operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbás Nilforúšán, pripomína agentúra Reuters.

Šéf iránskych síl Kuds Ghání je v poriadku, povedal jeho zástupca

Šéf iránskych síl Kuds Ismáíl Ghánje je v poriadku. Dnes to podľa agentúry Reuters vyhlásil jeho zástupca Íradž Masdžedí. V nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na iránske bezpečnostné zdroje napísala, že Teherán nemá s Ghánom kontakt od izraelského úderu na predmestí Bejrútu z minulého týždňa.

"Teší sa dobrému zdraviu a vykonáva svoje aktivity," uviedol Masdžedí o Ghánach v iránskych štátnych médiách. Podľa neho nie je potrebné, aby jednotky Kuds vydávali oficiálne vyhlásenia.

Minulý týždeň dvaja vysokí iránski bezpečnostní predstavitelia povedali agentúre Reuters, že sa nemôžu spojiť s Ghánom po izraelskom údere na predmestí Bejrútu z noci na piatok. Cieľom úderu bol zrejme bratranec zabitého šéfa libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha Hášim Safíjuddín, ktorý by sa mohol stať novým vodcom proiránskeho hnutia. So Safíjuddínom sa Ghána údajne nestretol.

Ghání sa stal veliteľom síl Kuds po tom, čo pri americkom útoku v Bagdade zomrel v januári roku 2020 ich vtedajší náčelník Kásom Solejmání. Sily Kuds sú zahraničná zložka iránskych revolučných gárd. Dohliada na vzťahy s milíciami spriaznenými s Teheránom na celom Blízkom východe, vrátane Hizballáhu.

Viac o téme: útokyVeliteľIránLibanonBejrútKuds Ismáíl Ghaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu