Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Biden bude volať s Netanjahuom: TOTO je dôvodom

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

WAHINGTON - Americký prezident Joe Biden by mal v stredu telefonovať s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o prípadných plánoch na odvetu proti Iránu, uviedol v utorok večer spravodajský web Axios s odvolaním sa na troch amerických predstaviteľov.

"Chceme tento telefonát využiť na to, aby sme sa pokúsili určiť hranice izraelskej odvety," citoval Axios jedného z amerických predstaviteľov. Washington chce údajne zabezpečiť, aby útoky Izraela neboli neprimerané. Biely dom na žiadosť o komentár na medializované informácie bezprostredne nereagoval.

archívne video

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Celý svet v napätí očakáva, akú prípadnú odvetu zvolí Izrael na raketový útok z Iránu, ktorý Teherán uskutočnil minulý týždeň. Útok nakoniec v Izraeli nespôsobil výrazné škody a Washington ho označil za neúčinný. Netanjahu však prisľúbil, že úhlavný nepriateľ Irán za svoj raketový útok zaplatí. Teherán zas vyhlásil, že akákoľvek odveta by sa stretla so silným protiútokom, čo vyvoláva obavy z ďalšieho prehlbovania krízy a napätia na Blízkom východe.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

V stredu sa chystal na návštevu do Washingtonu izraelský minister obrany Joav Galant, ktorý sa tam mal stretnúť so svojim náprotivkom Lloydom Austinom. Galant svoju cestu však zrušil. Médiá prišli s informáciami, že zrušenie návštevy inicioval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten chcel údajne pred stretnutím ministrov obrany hovoriť najskôr práve s prezidentom USA Joeom Bidenom.

Viac o téme: TelefonátUSAIránIzraelBenjamin NetanjahuJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu