Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Boje neutíchajú! Hizballáh údajne odrazil pokusy Izraela o prienik na juh Libanonu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

BEJRÚT - Proiránske libanonské hnutie Hizballáh v noci na stredu uviedlo, že odrazilo dva pokusy izraelských síl o prienik do južného Libanonu. Izraelská armáda sa k tomu bezprostredne nevyjadrila, informuje agentúra AFP.

Vo vyhlásení zverejnenom krátko po polnoci sa uvádza, že bojovníci Hizballáhu odpálili výbušné zariadenie cielené na izraelské sily a začali s nimi bojovať, keď sa pokúsili preniknúť do pohraničnej obce Blida na juhovýchode Libanonu. Podľa ďalšieho vyhlásenia bojovníci nadránom zaútočili delostrelectvom a raketami na izraelských vojakov snažiacich sa o postup smerom na pohraničnú libanonskú dedinu Labbúna.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Hizballáh tvrdí, že takýmto pokusom o infiltráciu na územie Libanonu zabránil už niekoľkokrát, odkedy izraelská armáda spustila na libanonskom území pozemnú operáciu. Izraelská armáda podľa agentúry Reuters zase informovala, že jej traja príslušníci utrpeli vážne zranenia v utorok a stredu počas bojov na juhu Libanonu. V stredu ráno sa na severe Izraela rozozvučali sirény, zatiaľ čo armáda v noci opäť bombardovala južné predmestia libanonskej metropoly Bejrút.

Hizballáh začal útočiť na Izrael deň po 7. októbri 2023

Hizballáh začal útočiť na Izrael deň po 7. októbri 2023, keď spriaznené palestínske hnutie Hamas podniklo bezprecedentný teroristický útok na juh Izraela, čo vyvolalo vojnu v Pásme Gazy. Konflikt v Libanone dramaticky eskaloval v posledných týždňoch, keď Izrael podnikol niekoľko útokov zameraných na lídrov Hizballáhu. Izraelské sily potom koncom septembra spustili na juhu Libanonu pozemnú operáciu, ktorú rozšírili tento týždeň.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok oznámil, že pri izraelských náletoch prišli o život dvaja možní nástupcovia zabitého vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha. Ich mená však neuviedol, no minister obrany Joav Galant povedal, že očakávaný nástupca Hášim Safí ad-Dín bol zrejme eliminovaný.Nasralláh zahynul koncom septembra pri izraelskom leteckom útoku na južné predmestie libanonskej metropoly Bejrút. Všeobecne sa očakávalo, že na čele Hizballáhu ho oficiálne nahradí Hášim Safí ad-Dín. Jeho osud nie je známy od minulého týždňa po izraelskom útoku v okolí Bejrútu, kde sa údajne nachádzal.

Armáda zachytila dve rakety vypálené z Libanonu

Izraelská armáda v stredu oznámila, že zachytila dve rakety vypálené z Libanonu krátko po tom, ako sa v prímorskom meste Cézarea rozozvučali sirény. Informuje agentúra AFP. Sirény sa ozývali aj na iných miestach na severe Izraela, a to deň po tom, čo armáda uviedla, že Iránom podporovaná militantná skupina Hizballáh v utorok dopoludnia v dvoch útokoch vypálila na Izrael 180 rakiet, mierených najmä na mesto Haifa a sever krajiny. Spravodajský portál The Times of Israel (TOI) uviedol, že po stredajšom útoku neboli hlásené žiadne škody ani obete na životoch.

Úradujúci vodca Hizballáhu Naím Kásim v utorok vyhlásil, že podporuje politické snahy o uzavretie prímeria s Izraelom, ktoré podniká predseda libanonského parlamentu Nabí Barrí. Zároveň však pohrozil že jednotky Hizballáhu rozšíria svoju raketovú paľbu hlbšie do Izraela, takže zo severu krajiny bude ešte viac vysídlených izraelských civilistov. 

Irán odmieta obvinenia šéfa MI5 voči Teheránu o sprisahaniach

Irán odmieta obvinenia šéfa britskej kontrarozviedky MI5 Kena McCalluma, podľa ktorého MI5 od januára 2022 narušila 20 Iránom podporovaných sprisahaní, ktoré predstavovali potenciálne smrteľné hrozby pre občanov a obyvateľov Spojeného kráľovstva, povedal v stredu hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Esmáíl Bagájí. Informuje správa agentúry Reuters. 

McCallum v utorok v prejave o súčasných hrozbách uviedol, že Irán stojí za "jedným sprisahaním za druhým" na britskej pôde. Šéf britskej rozviedky povedal, že počet vyšetrovaní štátnych hrozieb sa v minulom roku zvýšil o 48 percent po tom, čo sa Rusko a Irán obrátili na kriminálnikov, obchodníkov s drogami a spojencov, ktorí za nich vykonávali ich "špinavú prácu".

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí vo svojom vyhlásení odmietol to, čo označil za opakované obvinenia zo strany britského bezpečnostného predstaviteľa za posledné dva roky, pričom nemenoval bezpečnostného predstaviteľa, ktorého mal namysli, píše Reuters. Podľa vyhlásenia Bagájí zároveň obvinil Britov z toho, že sú podľa neho hostiteľmi teroristických skupín, ktoré využívajú slobodu prejavu na na propagáciu násilia. Taktiež požiadal Londýn, aby prehodnotil svoju politiku voči iránskemu národu a západnej Ázii. 

Viac o téme: ArmádaIránIzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu