Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Zmeny v ukrajinskom vojenskom vedení: Zelenskyj odvolal šéfa vzdušných síl

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV – Vzhľadom na ruský vzdušný úder musela Ukrajina tento týždeň dočasne odstaviť štyri jadrové reaktory. Vyplýva to z listu, ktorý ukrajinská vláda zaslala Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) vo Viedni. Napísala to v noci na piatok agentúra DPA. Dianie sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Neskrývajte sa! Ruskí okupanti dostávajú za svoje zločiny zaslúženú odmenu. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:40 V Charkove sa pod troskami našlo telo ženy, počet obetí útoku stúpol na 7. Z trosiek poškodenej 12-poschodovej obytnej budovy v Charkove bolo vyzdvihnuté telo ženy, čím sa počet obetí ruského útoku na mesto zvýšil na sedem, uviedol starosta Ihor Terechov.

19:35 Kapitán Roman Hladký, ktorý bol predtým odvolaný z funkcie náčelníka štábu námorníctva v dôsledku kontroverzie, bol vymenovaný za náčelníka štábu síl bezpilotných systémov, informovalo Hromadske.

19:34 Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes odvolal veliteľa ukrajinských vzdušných síl Mykolu Oleščuka.

18:36 Pri ruských útokoch v piatok v meste Charkov na východe Ukrajiny zahynulo najmenej šesť ľudí a 55 ďalších utrpelo zranenia. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov ozrejmil, že približne 20 z nich je v kritickom stave. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a Reuters.

18:09 Doterajšie oficiálne signály z Kyjeva sú úplne v rozpore s vyhlásením ukrajinského prezidentského poradcu Mychajla Podoľaka, ktorý podľa tlačových správ oznámil, že jeho krajina od budúceho roka zastaví prevádzku ropovodu Družba, aj tranzit ruského zemného plynu. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok v ruskom Petrohrade maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

17:28 Ukrajina nalieha na Mongolsko, aby zatklo Putina počas nadchádzajúcej návštevy na základe príkazu ICC. Ukrajinské ministerstvo zahraničia podľa vyhlásenia z 30. augusta vyzvalo mongolskú vládu, aby zatkla ruského prezidenta Vladimira Putina počas jeho nadchádzajúcej návštevy.

17:05 Výcvik ukrajinských vojakov v rámci misie Európskej únie by sa mal uskutočňovať čo najbližšie k vojnou zmietanej krajine, ale nie na jej území. Dohodli sa na tom ministri obrany členských krajín počas neformálneho stretnutia v Bruseli, informoval šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. TASR píše podľa agentúry Reuters.

17:02 Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že ruská armáda dobyla niekoľko ďalších obcí na východe Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. V správe o situácii na bojisku zverejnenej na sociálnej sieti Telegram konkrétne spomína obec Novoželanne, ktorá sa nachádza medzi mestami Doneck a Pokrovsk, či obce Syňkivka v Charkovskej oblasti a malú obec Kosťantynivka, ktorá sa volá rovnako ako väčšie východoukrajinské mesto ovládané ukrajinskými silami.

Rusko v posledných mesiacoch oznámilo dobytie desiatok obcí či menších mestečiek na Ukrajine, pričom niektoré z nich tvorí len niekoľko ulíc. Zdá sa pritom, že Moskva sa sústredí na oblasť v okolí meste Pokrovsk, konštatuje AFP. Aj samotná Ukrajina označila situáciu v okolí tohto mesta za zložitú. "Situácia je naďalej najzložitejšia v smere Pokrovsku. Nepriateľ sa snaží prelomiť cez obranu našich vojakov," uviedol v piatok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj.

16:36 Počas ruských útokov v piatok v meste Charkov na východe Ukrajiny zahynuli najmenej štyria ľudia a 28 ďalších utrpelo zranenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Charkov je druhé najväčšie mesto Ukrajiny a leží približne 40 kilometrov od ruských hraníc. Jednotky Ruska ho bombardujú už od začiatku invázie vo februári 2022.

16:20 Ukrajinské sily postupujú 2 kilometre do Kurskej oblasti, hovorí Syrskyi. Ukrajinskí vojaci sa pretlačili o 2 kilometre hlbšie do ruskej Kurskej oblasti a obsadili 5 kilometrov štvorcových územia, uviedol vrchný veliteľ Oleksandr Syrskyj.

15:49 Európska únia chce pomôcť s výcvikom väčšieho počtu ukrajinských vojakov. Medzi členskými krajinami však nie je zhoda na tom, či by mal prebiehať priamo na Ukrajine. Uviedol to v piatok šéf európskej diplomacie Josep Borrell, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

14:23 Naďalej podporovať Ukrajinu je nielen správne, ale aj v záujme Európy a transatlantického spoločenstva, vyhlásil v piatok český prezident Petr Pavel na úvod konferencie Globsec v Prahe. Podľa neho stále existuje priestor, aby sa pre Kyjev robilo viac a aby sa účinnejšie presadzovali sankcie proti Rusku, informuje osobitný spravodajca TASR.

14:15 Ministri obrany členských krajín Európskej únie v piatok v Bruseli diskutujú o možnom pláne presunúť niektoré výcvikové operácie na územie Ukrajiny, kde by sa cvičili tamojší vojaci. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. V súčasnosti sa uskutočňuje výcvik ukrajinských vojakov v Nemecku a Poľsku. Misia sa začala ešte v novembri 2022 a Únia má ambíciu do konca leta pripraviť celkovo 60.000 vojakov.

13:57 USA sa pripojili k vyšetrovaniu smrteľnej havárie stíhačky F-16 na Ukrajine začiatkom týždňa, povedal veliteľ vzdušných síl Mykola Oleshchuk.

13:46 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v piatok odletel do ruského Petrohradu. Uviedol to v piatok server mfor.hu s odvolaním sa na status Szijjártóa na Facebooku. Server v tejto súvislosti pripomenul, že Ukrajina v piatok ráno oznámila, že od 1. januára 2025 zastaví prevádzku ropovodu Družba, ktorý zásobuje Maďarsko, Českú republiku a Slovensko ruskou ropou, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

13:30 Ruské jednotky ostreľovali Kurachovo. Pod troskami môžu byť ľudia, povedal šéf regionálnej vojenskej správy Filaškin.

12:59 Ukrajina od 1. januára 2025 zastaví prevádzku ropovodu Družba, ktorý zásobuje Maďarsko, Českú republiku a Slovensko ruskou ropou. Podľa servera hvg.hu to povedal v piatok poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa Podoľaka odstavením vedení a vylúčením ruských nosičov energie príde Moskva o svoj najlepší trh. "Európa bola spoľahlivý a dobrý trh, Rusi na ňom najviac zarábali. Všetci v Európe teraz pracujú na tom, aby Rusko nehralo silnú rolu na kontinente," dodal.

12:56 Okupanti budujú opevnenie okolo cintorína v Kurskej oblasti.

12:46 Mestský súd v Gorno-Altajsku, hlavnom meste ruskej Altajskej republiky, odsúdil vydavateľa týždenníka Listok (Lístok) Sergeja Michajlova na osem rokov väzenia v kolónii so všeobecným režimom za vedomé šírenie "falošných správ" o ruskej armáde. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a telegramového kanála Sibirskij Express.

12:10 Kremeľ tvrdí, že sa Putinovej cesty do Mongolska, ktoré spadá pod jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu, neobáva.

11:22 Ruské útoky za posledný deň zabili dvoch ľudí a zranili najmenej 32 ďalších, informovali miestne úrady.

10:41 Putin odovzdal Lukašenkovi k jeho 70. narodeninám Rád sv. Ondreja Prvozvaného apoštola. Ide o najvyššie štátne vyznamenanie v Ruskej federácii.

10:24 Ropný sklad Atlas v Rostovskej oblasti horí už tretí deň po útoku UAV, informujú miestne médiá.

10:05 Od 1. januára 2025 prestáva fungovať ropovod Družba, cez ktorý sa dodávala ruská ropa do Maďarska, Česka a Slovenska - poradca vedúceho Kancelárie prezidenta Podoljaka.

9:20 Stíhačky F-16 sa ukázali byť zraniteľné voči ruskej protivzdušnej obrane, zatiaľ čo ukrajinským pilotom chýbajú skúsenosti, informuje WSJ.

8:02 Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešok zostrelila nad ruským územím a anektovaným Krymským polostrovom 18 dronov z Ukrajiny, uviedlo v krátkom hlásení ruské ministerstvo obrany. Explózie sa v noci ozvali pri krymskom meste Džankoj, píše ruskojazyčný server BBC, podľa ktorého s príchodom noci vyslalo množstvo dronov aj Rusko. Ich celkový počet ani rozsah spôsobených škôd na Ukrajine zatiaľ nie je k dispozícii. V severoukrajinskom meste Sumy po vzdušnom útoku horí.

7:38 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 30. augustu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

6:35 SBU obvinila 3 ruských predstaviteľov obvinených z organizovania mučenia civilistov v Berdiansku.

6:10 Najmenej 3 zranení pri ruských útokoch na Sumskú oblasť.

6:00 Dopravná polícia v Kurskej oblasti na západe Ruska, kam vpadli na začiatku augusta ukrajinské jednotky, prestala s automatickým udeľovaním pokút vodičom za prekročenie povolenej rýchlosti a pokuty uložené v správnom konaní na začiatku ukrajinskej invázie zrušila. Oznámila to hovorkyňa ruského ministerstva vnútra Irina Volková. Podľa nej polícia postupovala na základe ustanovení zákona o počínaní v "krajnej núdzi". Stalo sa tak po tom, čo si ruskí provojnoví blogeri a dobrovoľníci pomáhajúci pri evakuácii ľudí z Kurskej oblasti sťažovali, že ukrajinské drony útočia na autá, ktoré rýchlostné obmedzenia dodržiavajú - a pokiaľ vodič v snahe uniknúť útočiacemu dronu šliapne na plyn, dostane pokutu, napísal server Mediazóna.

Ukrajina pre ruské útoky dočasne odstavila štyri jadrové reaktory

MAAE na žiadosť Ukrajiny list zverejnila, no k záležitosti sa zatiaľ priamo nevyjadrila. Podľa listu došlo k odstávke v pondelok ráno počas mohutných ruských vzdušných úderov. Od siete odpojili reaktory 1, 3 a 4 Rivnenskej jadrovej elektrárne na severozápade Ukrajiny. V dôsledku toho zvýšili výkon Juhoukrajinskej jadrovej elektrárne v Mykolajivskej oblasti, z dôvodu kolísania napätia v sieti potom popoludní odstavili tretí blok tejto elektrárne.

"Som veľmi znepokojený rastúcou zraniteľnosťou ukrajinskej energetickej infraštruktúry a potenciálnymi dôsledkami, ktoré to môže mať na bezpečnosť aktívnych jadrových elektrární na Ukrajine," uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. Grossi plánuje budúci týždeň cestovať na Ukrajinu, aby tam viedol rozhovory na vysokej úrovni a posúdil situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorú okupuje Rusko a ktorá je v stave tzv. studenej odstávky.

"Moje posolstvo počas tejto tragickej vojny je jasné a zreteľné: za každú cenu sa musí zabrániť jadrovej nehode a jadrové elektrárne nesmú byť nikdy terčom útoku," uviedol Grossi. "Následky by mohli byť katastrofálne a nikto by nič nepriniesli. Som stále odhodlaný urobiť všetko, čo je v mojich silách, na ochranu jadrovej bezpečnosti, kým budú boje pokračovať," dodal.

Slovensko dodáva Ukrajine iba nesmrtiace bojové zariadenia

Používanie zbraní dodaných Ukrajine Západom nebolo témou štvrtkového neformálneho zasadnutia diplomatov členských krajín EÚ v Bruseli. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Marek Eštok po skončení rokovaní so spresnením, že Slovensko Ukrajine dodáva iba nesmrtiace vojenské vybavenie, informuje bruselský spravodajca TASR. Eštok vyjadril sklamanie nad tým, že k tomuto stretnutiu nedošlo v Budapešti, ako to bolo plánované pod taktovkou maďarského predsedníctva v Rade EÚ.

"Borrell rozhodol o tom, že sa stretnutie uskutoční v Bruseli. My to považujeme za precedens aj pre ďalšie predsedníctva," uviedol Eštok s odkazom na júlové rozhodnutie šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella. Eštok ocenil "dlhú a veľmi podnetnú" internú diskusiu s ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Dmytrom Kulebom. Pripomenul, že Kuleba vyzval krajiny EÚ, aby sa pred nadchádzajúcou zimou zamerali na dva aspekty: na dodávky protiraketovej obrany a na zabezpečenie energetickej sebestačnosti Ukrajiny počas zimy.

Viac o téme: útok RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu