Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Belgicko navrhlo za eurokomisárku šéfku diplomacie Hadju Lahbibovú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Belgická vláda v pondelok doplnila skladačku zostavy budúcej Európskej komisie (EK), keď za eurokomisárku navrhla súčasnú šéfku diplomacie Hadju Lahbibovú. Informuje o tom spravodajca.

Nominácia Lahbibovej podľa belgických médií poteší šéfku EK Ursulu von der Leyenovú, ktorá sa aj počas svojho druhého mandátu snaží o rodovo vyváženú exekutívu EÚ. Von der Leyenová môže v 27-člennej eurokomisii rátať s desiatimi ženami. Belgické televízna stanica RTBF pripomenula, že pre von der Leyenovú nie je Lahbibová neznámou osobou, keďže na európskej politickej scéne sa už stretli.

archívne video

Slovensko odovzdalo Belgicku diplomatickú nótu pre úmrtie Jozefa Chovanca (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podľa RTBF sa súčasných päť politických strán, ktoré rokujú o zostavení novej federálnej vlády, už minulý týždeň dohodlo na tom, že táto funkcia pripadne liberálnemu Reformnému hnutiu (MR). Liberáli mali už dávnejšie v zálohe meno doterajšieho eurokomisára Didiera Reyndersa, nakoniec sa však strana rozhodla pre Lahbibovú - ministerku zahraničných vecí odchádzajúcej vlády a bývalú novinárku. Do politiky vstúpila len pred dvoma rokmi a členkou MR sa stala v novembri 2022.

Lahbibová niekoľko rokov pôsobila v mediálnej skupine RTL, následne zakotvila na dlhšie obdobie v televízii RTBF, kde prinášala správy z terénu v Belgicku aj v zahraničí a moderovala spravodajstvo a kultúrne programy.

Viac o téme: DiplomaciaEurokomisárkaBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu