Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Európska komisia popiera Blanárove tvrdenia, že nekonala rýchlo ohľadom ropovodu Družba

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Európska komisia od začiatku sporu v súvislosti s prepravou ropy cez ropovod Družba na Slovensko rýchlo podnikla všetky potrebné kroky na riešenie tejto otázky. Pre spravodajcu TASR to vo štvrtok uviedol hovorca EK v nadväznosti na stredajšie vyhlásenie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraja Blanára, že eurokomisia nekonala v súvislosti s prepravu ropy cez ropovod Družba a "naťahuje čas".

"Európska komisia od začiatku rýchlo podnikla všetky potrebné kroky na riešenie tejto otázky. Situáciu pozorne sledujeme a vedieme neustály dialóg s Maďarskom a Slovenskom, ako aj s Chorvátskom a Ukrajinou. Zistili sme, že bezpečnosť dodávok ropy nie je ohrozená," opísal situáciu hovorca EK Olof Gill.

archívne video

Vstup Slovenska do Európskej únie patrí k najvýznamnejším udalostiam v dejinách SR, tvrdí Juraj Blanár (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Preprava ropy cez ropovod Družba pre Slovensko je zabezpečená

Hovorca exekutívy EÚ zároveň pripomenul, že ukrajinské orgány verejne - a aj Európskej komisii - potvrdili, že ruská spoločnosť Lukoil je jedinou spoločnosťou, na ktorú Ukrajina uvalila sankcie, a že obchodníci s ropou môžu pokračovať vo svojej činnosti na ukrajinskom území. "Vyjadrenie ministra Blanára len potvrdzuje predchádzajúce hodnotenie Európskej komisie, teda že Lukoil nie je jediným ruským dodávateľom ropy do Maďarska a na Slovensko," vysvetlil Gill. Šéf slovenskej diplomacie v stredu oznámil, že preprava ropy cez ropovod Družba pre Slovensko je zabezpečená.

"No nie vďaka Európskej komisii, ktorá doteraz nekonala a naťahuje čas. K riešeniu a pomoci pre obyvateľov Slovenska a Maďarska napriek porušeniu Asociačnej dohody medzi Ukrajinou a EÚ neprispela a nepomohla. Nečakali sme na Európsku komisiu a hľadali sme riešenie, ktoré zabezpečí pokračovanie dodávok ropy," uviedol Blanár. Vysvetlil, že po tom, ako ukrajinská strana pridala na zoznam sankcií aj tranzit ropy vlastnenej Lukoilom a Slovensku s Maďarskom boli tieto dodávky pozastavené, došlo k uzavretiu dohody medzi maďarskou spoločnosťou MOL, ktorej členom je aj rafinéria Slovnaft, dodávateľmi ropy a prevádzkovateľmi ropovodu.

Majiteľom ropy sa na bielorusko-ukrajinskej hranici stane MOL a ruská ropa potečie aj na Slovensko, čo je podľa Blanára "dobrá správa pre slovenských motoristov a celý hospodársky sektor".

Viac o téme: Juraj BlanárEurópska komisiaRopovod Družba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu