Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Francúzsky premiér predstavil Macronovi zloženie nového kabinetu

(Zdroj: SITA/Manon Cruz, Pool via AP)

PARÍŽ - Dezignovaný francúzsky premiér Michel Barnier predstavil vo štvrtok prezidentovi Emmanuelovi Macronovi mená členov novej francúzskej vlády. Oznámila to vo štvrtok večer Barnierova kancelária. Francúzsko sa tak viac ako dva mesiace po voľbách do Národného zhromaždenia približuje k zostaveniu novej vlády. Informáciu sme prevzali z agentúr AFP a Reuters.

Macron bývalého hlavného vyjednávača EÚ pre brexit poveril zostavením novej vlády pred dvoma týždňami. Barnier (73) je zástupcom konzervatívnej strany Republikáni (LR), ktorá vo voľbách skončila až na štvrtom mieste. Dezignovaný premiér vyhlásil, že je otvorený mať vo vláde ministrov zo všetkých politických smerov vrátane víťazného ľavicového spektra, ktorého predstavitelia si po voľbách nárokovali post predsedu vlády. Agentúra AFP však uvádza, že Barnierovi sa nedarí presvedčiť osobnosti ľavicového bloku na účasť v jeho vláde.

Kedy zverejnia kompletný zoznam členov novej vlády?

Televízia BFM uvádza, že Barnier na pozíciu ministra vnútra navrhuje konzervatívneho senátora Bruna Retailleaua. Za ministra zahraničných vecí chce Jeana-Noela Barrota, ktorý doteraz pôsobil na čele rezortu pre európske záležitosti. Na pozícii ministra obrany údajne zotrvá Sebastien Lecornu. Agentúra AFP uviedla, že nie je jasné, kedy zverejnia kompletný zoznam členov novej vlády. Pravdepodobné však je, že sa tak stane v piatok.

Budúca vláda bude taktiež musieť konsolidovať verejné financie

Bernier uviedol, že medzi priority jeho vlády bude patriť zlepšenie kúpnej sily obyvateľstva, lepšia kontrola imigrácie a lepšie riadenie verejných financií. Nová vláda je "pripravená konať v prospech francúzskeho ľudu," vyhlásila vo štvrtok premiérova kancelária.

Reuters pripomína, že Barnier bude musieť postupovať opatrne, keďže opozičné strany sa môžu spojiť a vyjadriť jeho vláde nedôveru. Budúca vláda bude taktiež musieť konsolidovať verejné financie, ktoré sú v zlom stave. V budúcnosti preto bude musieť presadiť škrty vo verejných výdavkoch alebo zvyšovanie daní. Dezignovaný premiér v stredu varoval, že rozpočtová situácia je "veľmi vážna".

Viac o téme: KabinetFrancúzskoEmmanuel MacronMichal Barnier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu