Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Výpadok siete holandského ministerstva ochromil časť IT-systémov v celej krajine

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Výpadok siete holandského ministerstva obrany spôsobil v stredu rozsiahle zlyhanie informačných systémov v celej krajine. Došlo k odloženiu letov, štátni zamestnanci sa nemohli dostať do svojich počítačov a policajti komunikovali prostredníctvom textových správ, informuje TASR na základe informácií od agentúry AP. Národné stredisko pre kyberbezpečnosť zatiaľ neuviedlo, či je výpadok dôsledkom kybernetického útoku.

Rozsah a príčina technických problémov nie sú ešte známe, avšak hovorca ministerstva obrany potvrdil, že ich spôsobil jeden z ich systémov. "Máme výpadok v jednej z našich sietí na ministerstve obrany a túto sieť využívajú aj iné úseky holandskej vlády," vysvetlil hovorca. Na letisku v holandskom Eindhovene pozastavili v stredu ráno prílety aj odlety, prevádzka zatiaľ nebola obnovená.

Časť letiska spadá práve pod rezort obrany. Najväčšie letisko Schiphol v Amsterdame nehlásilo žiadne problémy. Výpadok zasiahol aj výstražné a komunikačné systémy pobrežnej stráže a polície, problémy nehlásili nemocnice, daňový úrad ani tiesňová linka 112. Väčší výpadok mobilnej siete zaznamenala aj telekomunikačná spoločnosť KPN, spojitosť s incidentom na ministerstve obrany však nepotvrdila.

Viac o téme: HolandskoIT sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu