Sobota14. september 2024, meniny má Ľudomil, Radka, zajtra Jolana

Ukrajina dostane nezostreliteľné stíhačky F-16! Český trik za pár eur môže zmeniť výsledok vojny: Rusi zúria

Maketa stíhačky F-16 od českej spoločnosti Inflatech na výstave Defence Exhibition of Industry Day 2024 v Dánsku
Maketa stíhačky F-16 od českej spoločnosti Inflatech na výstave Defence Exhibition of Industry Day 2024 v Dánsku (Zdroj: X/Roni Sontani)

KODAŇ/PRAHA – Česká republika stojí od spustenia ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“ na strane Kyjeva. I keď nepatrí medzi najbohatšie krajiny sveta, snaží sa pomôcť všetkými možnými prostriedkami. Názorným príkladom je aj dodanie stíhačiek F-16, ktoré síce nikdy nezapnú motory, ale ako kamufláž môžu zohrať veľmi významnú úlohu.

Ukrajina na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským sa po dohadovaní Západu a dlhom čakaní konečne dočkala prvej zásielky stíhačiek F-16. Česká republika ako člen NATO a spojenec Ukrajiny chce tiež pridať ruku k dielu, i keď v trochu inej forme.

archívne video

Slávnostné privítanie stíhačiek F-16 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ako informuje portál Defence News (DN), na výstave "Defence Exhibition of Industry Day" v Dánsku predstavila česká spoločnosť Inflatech model nafukovacej makety, ktorý vyzerá z diaľky presne ako stíhačka ukrajinskej armády. Dokonca má aj označenie ukrajinských vzdušných síl. 

Inflatech

Výstavu podľa spomínaného portálu zorganizovala Organizácia pre akvizíciu a logistiku dánskeho ministerstva obrany (DALO). Spoločnosť Inflatech nie je vo vyrábaní makiet žiadnym nováčikom. Na zákazku je schopná vyrobiť makety tankov, odpaľovacích zariadení s raketami, radarové systémy, stíhačky alebo nákladné vozidlá.

Všetky navyše v životnej veľkosti a z diaľky na nerozoznanie od originálu. Ako uvádza na svojej webovej stránke, "dokážeme navrhnúť a vyrobiť akýkoľvek druh nafukovacej výzbroje". "Vojna sa zmenila, taktika s musí prispôsobiť."

Makety životnej veľkosti

Makety od spoločnosti Inflatech sa dajú navyše podľa spoločnosti zmontovať veľmi rýchlo a jednoducho. Je k tomu potrebných len niekoľko ľudí a pár minút voľného času. Uvádza tiež, že jej produkty sú vybavené generátorom radarových podpisov a integrovaným systémom tepelného manažmentu.

Tieto funkcie umožňujú efektívnejšie klamanie a môžu sa ukázať ako veľmi užitočné. Ukrajine už v minulosti dodala viacero podobných kamufláží. Účel je pritom rovnaký aj teraz, a to oklamať ruské sily. 

Zrejme nebudú potrebné

Portál DN však informuje, že sa už objavili nepotvrdené správy, ktoré hlásia, že Američania okrem skutočných stíhačiek F-16 dodali Kyjevu aj makety. Navyše Ukrajina sa tiež pustila do výroby vlastných makiet bojových lietadiel. Vo vojne totiž funguje aj špionáž z dronov, kedy chce jedna strana zničiť leteckú silu svojho nepriateľa ešte pokým nie je vo vzduchu.

Príchod lietadiel na Ukrajinu bol oslavovaný ako zmena hry pre Kyjev a jeho snahy o odpor. Zelenskyj vo svojom prejave 5. augusta 2024 uviedol, že "(ukrajinskí) piloti sa na stíhačkách učia lietať a čoskoro budú v akcii". Hoci presný počet lietadiel F-16, ktorými dnes Kyjev disponuje, nie je jasný, spojenci NATO sa zaviazali poskytnúť krajine viac ako 60 kusov.

Obľúbená v západných krajinách

F-16 Fighting Falcon s nadzvukovou rýchlosťou bola pôvodne vyvinutá spoločnosťou General Dynamics pre americké letectvo. Teraz je jednou z najpopulárnejších stíhačiek na svete. V súčasnosti používa toto bojové lietadlo mnoho spojencov USA a krajín NATO, vrátane Slovenskej republiky. Jej súčasným výrobcom je americká spoločnosť Lockheed Martin. 

Viac o téme: DánskoKamuflážMaketyČRF-16Vojna na UkrajineInflatechDefence Exhibition of Industry Day
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu