Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Minsk a Peking sa dohodli na prehĺbení obchodnej a bezpečnostnej spolupráce

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko Zobraziť galériu (2)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/AP/Maxim Guchek/BelTA)

MINSK - Čína a Bielorusko sa dohodli na prehĺbení spolupráce v obchode, bezpečnosti, energetike alebo finančníctve. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia vydaného po stretnutí bieloruského premiéra Ramana Haloučanku s jeho čínskym náprotivkom Li Čchiangom. Agentúra Reuters píše, že vyhlásenie bolo zverejnené dnes, hoci sa premiéri zišli už vo štvrtok.

Obe krajiny tiež s cieľom znížiť náklady chcú spoločne zlepšovať priemyselné dodávateľské reťazce a podmienky pre obchod. Bielorusko plánuje posilniť spoluprácu s juhočínskym regiónom, do ktorého patria špeciálne administratívne oblasti Hongkong a Macao a deväť veľkomiest, vrátane Kuang-tungu alebo Šen-čenu.

archívne video

Juraj Krúpa (SaS): Zurianov pobyt v Bielorusko vyvoláva otázniky (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa čínskeho listu China Daily bolo Bielorusko jednou z prvých krajín, ktoré reagovali na čínsky program pre investície do infraštruktúry nazvaný Nový hodvábny chodník a podľa čínskeho premiéra Lia boli vzťahy v posledných 32 rokoch "ožívajúce" napriek meniacim sa okolnostiam v medzinárodných vzťahoch. Čína je druhým najväčším bieloruským obchodným partnerom a jeho kľúčovým obchodným partnerom v Ázii.

Minsk a Peking sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Heng Sinith)

Návšteva Ruska

Čínsky premiér prišiel do Bieloruska z Ruska, kde sa zišiel ako so svojím ruským náprotivkom Michailom Mišustinom, tak aj s prezidentom Vladimirom Putinom. Bielorusko je významným spojencom Ruska a poskytlo mu svoje územie pre inváziu na Ukrajinu. Jeho líder Alexander Lukašenko minulý rok dvakrát navštívil Čínu. Tento rok v júli sa Bielorusko stalo členom Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO), ktorá zahŕňa aj Čínu, Indiu či Rusko. Nedávno bieloruská a ruská armáda usporiadali spoločné cvičenie blízko hraníc s Poľskom, ktoré je členom NATO.

Viac o téme: DiplomaciaČínaBieloruskoObchod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu