Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Lukašenko varuje! Migrantov smerujúcich cez Bielorusko do EÚ nezastaví

(Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

VARŠAVA - Bielorusko neplánuje brániť migrantom z krízových regiónov prechádzať cez jeho územie smerom do krajín Európskej únie. V pondelkovom rozhovore pre ruskú televíziu to povedal bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Informuje o tom agentúra DPA.

"Dávate mi na krk slučku v podobe sankcií a potom požadujete, aby som chránil EÚ pred prílevom týchto migrantov? To sa nestane," vyhlásil Západom neuznaný prezident Lukašenko.

archívne video

Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa (Zdroj: Profimedia.sk)

Európska únia a predovšetkým Poľsko obviňujú ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho spojenca Lukašenka, že od roku 2021 úmyselne posielajú nelegálnych migrantov do EÚ a poskytujú im víza aj prevoz. Hlavná migračná trasa vedie cez Bielorusko k poľským hraniciam.

Rozvrátenie Európy

Šéf poľskej diplomacie Radek Sikorski ešte v júni povedal, že cieľom tohto konania Moskvy a Minsku je ukázať celej Európe, že "vonkajšia hranica EÚ nie je kontrolovaná so zámerom vyvolať politický efekt - posilniť krajnú pravicu, ktorá sľubuje rozvrátenie Európy zvnútra".

Poľsko pozdĺž veľkej časti svojej východnej hranice vybudovalo 5,5 metra vysoký plot a posilnilo aj elektronické sledovacie systémy. Aj napriek tomu však podľa DPA denne dochádza k pokusom o prekročenie hranice. Poľskí pohraničníci zaznamenali za posledné tri dni až 201 takýchto prípadov.

Viac o téme: MigrantiMigráciaBieloruskoAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu