Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Filmový svet V SMÚTKU: Zomrel slávny herec (†77)... Získal ocenenie v Karlovych Varoch!

Jerzy Stuhr na MFF Karlove Vary 2011 rozdával autogramy za hotelem Thermal. Zobraziť galériu (3)
Jerzy Stuhr na MFF Karlove Vary 2011 rozdával autogramy za hotelem Thermal.

VARŠAVA - Vo veku sedemdesiat sedem rokov zomrel poľský herec a scenárista Jerzy Stuhr, v Česku a na Slovensku najviac známy z filmu Sexmisia. Bojoval s rakovinou hrtana a pred niekoľkými rokmi prekonal infarkt. Správu o jeho smrti potvrdil hercov syn pre denník Onet.

Stuhr bol jedným z najvýraznejších poľských filmových a divadelných hercov, rovnako ako režisér a scenárista. Po absolvovaní polonistiky na Jagellovskej univerzite a herectve na Štátnej divadelnej škole začal pracovať v Národnom starom divadle Heleny Modrzejewskej v Krakove. Tam spolupracoval s významnými režisérmi ako bol Andrzej Wajda, Konrad Swinarski či Jerzy Jarocki.

Pre slovenských divákov je ale najviac známy z komédie Sexmisia zo začiatku 80. rokov. Tá bola v Poľsku dokonca vyhlásená za najlepšiu miestnu komédiu storočia a Stuhr sa tak etabloval medzi najlepších komediálnych hercov.

Zahral si tiež vo filme Veľké zviera, v dráme Andrzeja Wajdu Bez anestézie alebo vo filme Amatér, na ktorom sa podieľal aj ako scenárista. V Poľsku bol známy aj dabingom oslíka vo filme Shrek, pripomenul denník Onet.

Filmový svet V SMÚTKU:
Zobraziť galériu (3)

Stuhr v Sexmisii stvárnil jedného z dobrovoľníkov, ktorí sa po umelom zmrazení tela prebúdzajú neskôr, ako to plánoval vedecký experiment. Ocitnú sa v 21. storočí, kedy žijú iba ženy. Muži totiž na Zemi vymreli a ženy sa stali sebestačnými, „silnejšie pohlavie“ je pre nich nepriateľom.

V roku 2000 na Medzinárodnom filmovom festivale Karlove Vary získal cenu poroty za film Veľké zviera. O trinásť rokov neskôr Stuhrovi pražský festival Febiofest udelil cenu Kristián za prínos svetovej kinematografii. V Prahe sa pri príležitosti ocenenia premietali štyri jeho filmy.

Stuhr bol od roku 1971 ženatý s huslistkou Barbarou Kóskou, ktorú poznal od detstva. Spoločne vychovali dve deti - herca Macieja Stuhra a maliarku Mariannu Stuhr.

Viac o téme: Jerzy Stuhr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu