Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

MIMORIADNE Vo vojenskom priestore v Česku explodovala munícia: Jeden vojak zahynul, ostatní sú zranení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

OLOMOUC - Vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá, ktorý sa nachádza na území Olomouckého kraja, dnes predpoludním vybuchla bližšie neurčená munícia. Na mieste sú zranení, zasahuje vrtuľník záchrannej služby, informovala dnes armáda na sieti X. Udalosť rieši Vojenská polícia. Počet zranených zatiaľ hovorkyňa Vojenskej polície Katarína Mlynková ani hovorkyňa armády Magdaléna Dvořáková nespresnili.

Na mieste zasahovala olomoucká krajská záchranná služba. "Vzhľadom na to, že ide o vojenský priestor a o armádu, nemôžem oznámiť bližšie informácie. Môžem len potvrdiť, že olomoucká záchranná služba pri tejto udalosti zasahuje, máme tam dve posádky z Olomouca a na mieste vypomáha tiež letecká záchranná služba z iného kraja," povedala dnes ČTK hovorkyňa záchrannej služby Lucie Mikisková s tým, že sa na mieste stále zasahuje.

archívne video

Zábery z dronu odhaľujú explóziu ruského tanku počas konfliktu na Ukrajine (Zdroj: Facebook/MIL.IN.UA)

V minulosti napríklad v júli 2021 utrpeli zranenia dvaja vojaci pri sanácii bývalého vojenského priestoru Brdy, ktorí čistili od munície bývalú pechotnú strelnicu Kolvín. Pri manipulácii ale jedna strela vybuchla. Ťažko zranený vojak po dvoch týždňoch podľahol zraneniam, explóziu prežil pyrotechnik zo ženijného pluku v Bechyni, ktorý neskôr pred súdom čelil obžalobe z všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti a hrozilo mu až päťročné väzenie. Obžaloba ho vinila z toho, že ako hlavný pyrotechnik nesprávne identifikoval nájdenú delostreleckú muníciu ako náhradnú a pri manipulácii s ňou porušil predpisy.

Pyrotechnik s mnohoročnou praxou u armády, vrátane účasti na zahraničných misiách v Afganistane, ale na súde uviedol, že na skládku nechal premiestniť len nájdenú delostreleckú muníciu bez výbušniny. Výbuch vysvetľoval tým, že zranený vojak zrejme našiel ešte inú strelu, nikomu to ale neohlásil a strelu sa sám snažil demontovať. Tá ale explodovala. Súdy pyrotechnika oslobodili.

Pri výbuchu munície sa zranilo deväť vojakov, dvoch prepravil vrtuľník

Pri výbuchu munície vo vojenskom priestore Libavá sa zranilo dnes predpoludním podľa prvotných informácií deväť vojakov. Dvoch z nich prepravil do zdravotníckeho zariadenia vrtuľník, povedal dnes ČTK hovorca Fakultnej nemocnice Olomouc (FNOL) Adam Fritscher. FNOL sa podľa neho postará o štyroch vojakov, ďalší štyria mieria do Vojenskej nemocnice Olomouc, jeden bol ošetrený na mieste. Udalosť rieši Vojenská polícia.

Podľa hovorcu FNOL sú dvaja zranení, ktorí boli transportovaní letecky, už v starostlivosti lekárov, rozsah zranení zatiaľ nespresnil. Ďalší dvaja zranení sú na ceste do nemocnice sanitkou, spresnil Fritscher. Na mieste zasahovala olomoucká krajská záchranná služba, podľa jej hovorkyne Lucie Mikiskovej k udalosti dorazili dve posádky z Olomouca a vypomáhala tiež letecká záchranná služba z iného kraja.

Pri výbuchu v Libavej zomrel jeden človek

Jeden vojak zomrel na mieste dnešného výbuchu munície vo vojenskom priestore Libavá na Olomoucku. Osem ľudí je zranených, medzi nimi sedem vojakov a jeden občiansky zamestnanec. Ide výlučne o Čechov. 

Podľa primára chirurgického oddelenia vojenskej nemocnice v Olomouci Miroslava Najdekra nie je žiaden z vojakov v ohrození života. Spresnil, že prijali šesť vojakov, z toho troch ošetrili ambulantne, dvoch prijali na pozorovanie a operovať ich budú zrejme zajtra. Jeden potreboval akútny zákrok. "Všetko to boli črepinové poranenia... Rozsah zranení je ľahký až stredne ťažké. Väčšinou ide o poranenie končatín alebo hrudnej a brušnej steny," spresnil.

Na sociálnej sieti sa k nešťastiu vyjadrilo viacero politikov

Na miesto výbuchu smeruje aj ministerka obrany, aby sa podľa svojich slov bezprostredne zoznámila s následkami výbuchu a poďakovala všetkým zasahujúcim zložkám za profesionálny zásah. "Výbuch, ku ktorému došlo vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá, je tragickou udalosťou, ktorej príčina je a bude predmetom vyšetrovania... Myslím na všetkých pozostalých zomrelého vojaka a tiež na všetkých ranených," uviedla na sociálnej sieti X. Zraneným popriala čo najrýchlejšie uzdravenie.

Sústrasť pozostalým vyjadril aj český premiér Petr Fiala. "Je to tragická udalosť, chcel by som vyjadriť sústrasť pozostalým a rýchle uzdravenie všetkým, ktorí boli pri tejto nešťastnej udalosti zranení," povedal pred odletom na neformálny summit EÚ do Bruselu. Na sociálnej sieti X sa k nešťastiu vyjadrilo viacero českých politikov vrátane predsedníčky Poslaneckej snemovne Markéty Pekarovej Adamovej. "Správa o úmrtí českého vojaka ma zasiahla, moje myšlienky sú s jeho rodinou," napísala šéfka snemovne.

Zatiaľ neexistuje podozrenie, že by výbuch bol sabotáž

Česká ministerka obrany Jana Černochová poprela, že by v súvislosti s pondelkovým výbuchom vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá išlo o sabotáž zo strany cudzej moci. Povedala to po návšteve miesta výbuchu. Chce tak vyvrátiť dezinformácie šíriace sa na sociálnych sieťach.

MIMORIADNE Vo vojenskom priestore
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"V prvotných momentoch vyšetrovania nie je v tejto chvíli žiadne podozrenie, že by išlo o nejakú sabotáž alebo niečo, čo by súviselo s medzinárodnou situáciou, ale že naozaj ide o veľmi tragickú udalosť, ku ktorej došlo pri manipulácii," spresnila šéfka rezortu obrany.

Tragická udalosť bude mať podľa ministerky obrany vplyv aj na prípadnú zmenu pravidiel či noriem pri vojenských cvičeniach. "V záujme nás všetkých je na prvom mieste bezpečnosť našich vojakov, takéto tragické udalosti by sa nemali diať. Vo chvíli, keď dôjde k vyšetreniu celej tragédie, tak pevne verím, že si z toho všetci vezmú ponaučenie a nastolia také procesy, aby sa podobná tragédia neopakovala a nedochádzalo k ďalším stratám na životoch alebo k zraneniam," dodala Černochová.

Minister obrany Robert Kaliňák vyjadril podporu Černochovej pre výbuch v Libavej

Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) vyjadril ministerke obrany ČR Jane Černochovej telegramom svoju spoluúčasť i podporu v súvislosti s tragickým výbuchom munície v českom vojenskom výcvikovom priestore Libavá neďaleko Olomouca. Ministerstvo obrany (MO) SR o tom informovalo na sociálnej sieti. "Je mi nesmierne ľúto nešťastia, ku ktorému dnes došlo v Libavej. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým, zraneným vojakom želám skoré uzdravenie a verím, že sa situáciu podarí čo najskôr stabilizovať," uviedol minister.

Viac o téme: ExplóziaZraneníMuníciaLeteckí záchranáriLibaváVojenský výcvikový priestor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu