Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Danko predstavil veľký PLÁN! Zriadiť sa má národný mediálny úrad: TOTO všetko chcú kontrolovať

Andrej Danko a Tomáš Taraba počas tlačovej konferencie strany SNS Zobraziť galériu (3)
Andrej Danko a Tomáš Taraba počas tlačovej konferencie strany SNS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Aj vzhľadom na atentát avizuje koaličná strana SNS zmeny v legislatíve. Zriadiť sa má tzv. národný mediálny úrad, ktorý by mohol mať dohľad nad médiami a tiež bude komunikovať s nadnárodnými online platformami. Okrem toho sa má zaviesť zákon na právo na ochranu osobnosti vo vzťahu k médiám. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda SNS Andrej Danko.

SNS o aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Danko na tlačovej konferencii avizoval začatie legislatívneho procesu, ktorý sa má týkať aj registrácie užívateľov na diskusných fórach. Treba mať podľa neho prehľad o prispievateľoch v diskusiách, ktorí napríklad schvaľujú trestné činy. Hovorí aj o zriadení tzv. národného mediálneho úradu, ktorý by mohol mať dohľad nad médiami a bude komunikovať s nadnárodnými online platformami ako YouTube či Facebook. "Nie je možné, aby sme nevedeli, kto vymazal Facebook atentátnikovi (Jurajovi Cintulovi, pozn. red.)," povedal Danko.

Danko predstavil veľký PLÁN!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kritizoval tiež satirickú stránku Zomri, ktorá podľa neho porušuje autorské práva. „Zameriavajú sa len na určitú časť politického spektra a porušujú autorské práva zneužitím fotografií a verím, že budú preverené aj diskusné fóra v rámci týchto spektier, kedy sa jednotliví roztlieskavači hecovali k tomu, či bolo dobré alebo zlé to, čo sa stalo Robertovi Ficovi,“ skonštatoval s tým, že "cynizmus, bezcitnosť, humusáctvo" podľa neho ničia spoločnosť.

Avizuje tiež úpravu vo vzťahu k médiám

"Prídeme s veľmi tvrdým zákonom na právo na ochranu osobnosti vo vzťahu k médiám. Mechanizmus bude nastavený tak, aby človek, ktorý je dotknutý na svojich právach, vedel, ktorú redakciu má kontaktovať, aby boli stanovené lehoty na opravu," vyhlásil.

Danko predstavil veľký PLÁN!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Redakcie by mali mať podľa neho v takýchto prípadoch čas na vysvetlenie, či si stoja za svojím uverejneným príspevkom. Ak by šlo o klamstvo či zneužitú informáciu, mali by prevádzkovatelia niesť zodpovednosť. "Pretože to nie je len o ziskoch a zárobkoch týchto médií, že budú likvidovať ľudí, zosmiešňovať, ničiť im životy a potom sa tešiť z miliónov, ktoré na tom zarobili," vysvetlil. Danko tvrdí, že nikto nechce obmedzovať médiá, no musia byť schopné obhájiť si svoje tvrdenia.

Viac o téme: MédiáMediálny zákonAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu