Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Topmodelka Pavlína Pořízková: Šokovala svet modelingu

Pavlína Pořízková (42) Zobraziť galériu (4)
Pavlína Pořízková (42)

Bývalá supermodelka českého pôvodu Pavlína Pořízková vydala román. Jeho dej situovala do sveta modelingu, ktorý tak dôverne pozná. Rozhodla sa, že pritom využije všetky svoje skúsenosti a neľútostný svet módneho priemyslu opíše taký, aký v skutočnosti je. A tak jej knižka šokovala módny svet.

"Nedávno sme sa kamarátkou v televízii pozerali na program o sexuálnom obťažovaní, kde šéf potľapkáva svoju kolegyňu po zadku alebo rozpráva nemiestne vtipy. Pozreli sme sa na seba a začali sa smiať. Za nás sa niečo také považovalo za normálne a bralo sa to ako druh komplimentu," hovorí Pavlína.

Keď ide v New Yorku po ulici, je i vo svojich štyridsiatich dvoch rokoch natoľko pôvabná, že pohľady okoloidúcich priťahuje ako magnet. Stačí ísť pár krokov za ňou a hneď si všimnete, ako sa na ňu ľudia pozerajú a ako jej uhýbajú z cesty, akoby bola zjavením z iného sveta. Ide s gráciou a vyžaruje z nej pokoj a elegancia. Niet divu, že práve táto žena bola prvou svetovou topmodelkou a stala sa vzorom pre svoje nasledovníčky, akými bola Claudia Schifferová, Naomi Campbellová alebo Cindy Crawfordová.

Muži bez nohavíc

Román Pavlíny Pořízkovej je plný sarkazmu a irónie. Sama k tomu hovorí: "Ja a iné modelky sme vtedy žili v uzavretom svete, kde platili špecifické pravidlá. A keď si nejaký muž v našej prítomnosti dal dolu nohavice alebo obnažil svoj penis, bolo to niečo úplne bežné." A pár takýchto scén bývalá modelka opisuje aj vo svojom prvom románe.

Je tu aj zmienka o tom, ako mladé dievčatá užívali drogy. Hlavnou hrdinkou je pätnásťročná modelka zo Švédska - volá sa Jiřina a jej príbeh sa odohráva v osemdesiatych rokoch. Je vysoká, štíhla a vstupom do modelingu sa jej úplne zmenil svet. Túla sa ulicami Paríža, berie drogy a domnieva sa, že takto vyzerá normálny život a nič iné neexistuje. "Je ešte takmer dieťa a tak to je i v skutočnosti, pretože väčšina modeliek sú ešte takmer deti, ktoré si od agentov a fotografov nechajú robiť skoro všetko a myslia si, že to, čo hovoria, je sväté," vysvetľuje autorka.

Dej románu sa odohráva pred dvadsiatimi rokmi a žiadna konkrétna osoba v ňom vraj nefiguruje. O tom, že má aj autobiografické prvky, však niet pochýb. Pavlína rovnako ako jej románová hrdinka Jiřina totiž začiatkom 80. rokov začínala svoju kariéru v Paríži, kam prišla zo Švédska.

Tvrdá škola života

V detstve Pavlína rozhodne nemala ustlané na ružiach a na niektoré momenty vraj nikdy nezabudne. Patrí medzi ne i to, ako sa ako malé dievčatko pozerala na to, ako jej rodičia nasadajú na motorku a odchádzajú, aby emigrovali. Malú Pavlínu nechali u babky. "Dodnes počujem zvuk tej motorky. Bol koniec pražskej jari a rodičia sa rozhodli odísť. Vzápätí do Čiech prišli ruské tanky," hovorí. Rodičia si potom chceli dcéru do Švédska priviezť. Československé úrady im v tom ale bránili, a tak začali kampaň, ktorej heslom bolo: Osloboďte Pavlínu! Súčasťou kampane boli hladovky a rokovania na diplomatickej úrovni.

V roku 1973 prišla jej mama tajne do Československa, aby dcérku prepašovala do slobodnej krajiny, ale zatkli ju. Diplomatické rokovania však pokračovali a keď švédsky predseda vlády Olof Palme v dôsledku tejto kauzy odmietol navštíviť Československo, malá Pavlína mohla vycestovať s matkou a bratom. Rodičia sa však neskôr rozviedli.

Pavlína preto hovorí, že prešla tvrdou školou života a keď sa ako mladučká objavila na predvádzacích mólach v Paríži, stále samu seba vnímala skôr ako obeť studenej vojny a politiky tej doby, než len ako objekt fotografov, štylistov a módnych návrhárov. Bolo jasné, že Pavlína je iná a nedalo sa porovnávať ju s "lacnými" blondínkami z Kalifornie.

Celý článok si prečítate v najnovšom čísle Nového Času NEDEĽA!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu