Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Najbohatšie schudobneli, chudobné zbohatli

REESE WITHERSPOONOVÁ prekvapujúco obsadila prvú priečku. Zobraziť galériu (3)
REESE WITHERSPOONOVÁ prekvapujúco obsadila prvú priečku. (Zdroj: SITA)

Podľa viacerých amerických médií pomyselná HOLLYWOODSKA BURZA začala pohotovejšie reagovať na zmeny. Jej komoditami sú fi lmy a herci, ktorých cena sa prudko mení.

Doteraz zarábali najviac herečky, ktoré sa stali slávnymi už predtým, než vstúpili do klubu najlepšie platených hviezd. Julii Robertsovej trvalo dvanásť rokov, kým začala dominovať v týchto rebríčkoch, a potom jej už nikto neponúkol menej než 20 miliónov dolárov za fi lm. Teraz sa však prax úplne zmenila.

Filmy sú z roka na rok drahšie, a tak producenti i tvorcovia dobre zvažujú, či zaplatia megahviezdu, alebo ponúknu úlohu menej známej herečke a umožnia jej vyniknúť. Odhaduje sa, že tretinu celkových nákladov na každý fi lm pohltia následné promoakcie a reklamné kampane. A to sú niekedy i stovky miliónov dolárov. Treba šetriť, kde sa dá. Nedávny štrajk hollywoodskych scenáristov bol najvypuklejším dôkazom, že sa v Hollywoode čosi deje.

Najbohatšie schudobneli, chudobné zbohatli
Zobraziť galériu (3)
Rýchle zmeny

Pred rokmi stačilo, keď herečka zahrala ročne v jednom či dvoch fi lmoch. Dnes nie sú výnimkou prípady, keď hviezda účinkuje za rok aj v piatich či šiestich fi lmoch. Taký je prípad Cameron Diazovej. Diváci ju chcú, a tak tohto roku stála pred kamerami piatich fi lmových štábov. Angelina Jolie účinkovala v štyroch a bolo by ich iste aj viac, keby sa nevenovala charitatívnym akciám a „zaobstarávaniu“ nových detí.

Michael Douglas je veľkou hereckou legendou. V nedávnom televíznom rozhovore sa posťažoval: „Herci si už nevážia svoje umenie, svoju hodnotu. Za peniaze urobia hocičo.“ Odborníci však dodali, že ťažko vzdychal aj preto, lebo jeho manželka Catherina Zeta Jonesová dostáva čoraz menej ponúk. Prichádzajú iné herečky, ktorých cena neustále stúpa.

Najbohatšie schudobneli, chudobné zbohatli
Zobraziť galériu (3)
Oscar mení rebríček

Producenti siahajú po hviez dach, ktoré už čosi znamenajú, a keď majú aj Oscara, peniazmi nešetria. Veď sa im niekoľkonásobne vrátia. Tohto roku podľa najnovšieho rebríčka vyhláseného piatimi najvplyvnejšími fi lmovými novinami a magazínmi v Los Angeles je najlepšie platenou herečkou Reese Witherspoonová. Táto kráska prvýkrát prekročila hranicu dvadsiatich miliónov dolárov za fi lm a rovnakú sumu jej ponúkajú tvorcovia ďalších troch pripravovaných filmov.

Druhé miesto si „udržala“ Angelina Jolie. Jej honoráre však ešte nie sú fi xné a pohybujú sa v rozpätí od 15 do 20 miliónov dolárov za fi lm. O tretiu a štvrtú priečku sa podelili ďalšie krásky – Cameron Diazová a Nicole Kidmanová. Ich honorár sa pohybuje na hranici 15 miliónov dolárov, i keď Nicole prijíma aj menší honorár, okolo 10 miliónov. Na piate miesto klesla dlhoročná líderka v tejto oblasti Julia Robertsová. Je to však zapríčinené aj tým, že sa stala niekoľkonásobnou matkou a úlohy odmietala. Dúfala, že sa tým jej cena na trhu zvýši, no nestalo sa tak. Aj pre ňu desať miliónov dolárov nie je práve na zahodenie.

Okrem týchto krások neprekonala tohto roku hranicu desiatich miliónov dolárov za fi lm žiadna. Uvidíme o rok. V Hollywoode očakávajú boom absolútne mladých herečiek, ktoré sú síce lacnejšie, ale náklady na výrobu fi lmov budú aj tak rekordné. Máme sa vraj na čo tešiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu