Streda16. október 2024, meniny má Vladimíra, zajtra Hedviga

Európska únia a štáty Perzského zálivu sa zaviazali k strategickému partnerstvu

Ilustračné foto AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Prvý summit Rady pre spoluprácu EÚ a Perzského zálivu (EÚ-GCC) sa v stredu krátko po 16.00 začal v Bruseli. Zasadnutiu spolupredsedajú šéf Európskej rady Charles Michel a katarský emir šejk Tamím bin Hamad bin Chalífa Ál Thání, súčasný prezident Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC).

Aktualizované 20:20 Členské krajiny EÚ a Perzského zálivu sa v stredu v Bruseli zaviazali k strategickému partnerstvu, ktoré chcú povýšiť na ďalšiu úroveň, a vyjadrili sa aj ku konfliktom na Ukrajine a na Blízkom východe. Vyplýva to zo záverov prvého summitu Rady pre spoluprácu EÚ a Perzského zálivu (EÚ-GCC).Rokovania, ktoré trvali približne tri hodiny zahŕňali širšiu škálu tém - od posilnenia obchodných vzťahov, energetiky a klímy, až po situáciu na Blízkom východe a vojnu na Ukrajine. ako však poukázaôli niektorí poslanci Európskeho parlamentu, vôbec sa nevenoval citlivej otázke ľudských práv.

Európska rada na svojej webovej stránke uviedla, že šesť krajín GCC (Bahrajn, Katar, Kuvajt, Omán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty) sú geostrategickými partnermi pre EÚ v čase náročných geopolitických okolností.Od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu Únia oslovila aj ďalšie regionálne zoskupenia krajín a v Bruseli usporiadala summit s krajinami Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a po ôsmych rokoch aj summit s členmi Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC). S krajinami Perzského zálivu na tejto úrovni EÚ ešte nerokovala. Summit s GCC sa vníma ako "posledné veľké víťazstvo" Charlesa Michela, ktorý zrejme naposledy vystupuje ako predseda Európskej rady. Od decembra by sa tejto úlohy mal ujať portugalský expremiér António Costa.

Predseda Európskej rady Charles Michel robí vyhlásenie pre médiá o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom počas samitu EÚ v Bruseli
Zobraziť galériu (3)
Predseda Európskej rady Charles Michel robí vyhlásenie pre médiá o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom počas samitu EÚ v Bruseli  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Očakáva sa, že summit bude trvať len niekoľko hodín a rokovania zahrnú širokú škálu tém - od posilnenia obchodných vzťahov, energetiky a klímy a uvoľňovania schengenských víz až po situáciu na Blízkom východe a vojnu na Ukrajine. Na debatách lídrov členských krajín EÚ a GCC sa zúčastňujú aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell."Sme partneri so spoločnými záujmami. Mier zvyčajne nastane vtedy, keď si okolo stola sadnú rozumní ľudia, a vieme, že mnohé krajiny Perzského zálivu sú za sprostredkovanie prímeria. Dúfam, že budeme aj naďalej spájať svoje sily," povedal na adresu šiestich arabských krajín belgický premiér Alexander De Croo. Pred novinármi vyjadril nádej, že stredajšie diskusie pomôžu dosiahnuť prímerie a deeskaláciu napätia na Blízkom východe, o čom krátko predtým hovoril aj Borrell.

Krajiny EÚ samotné sa nedokážu zhodnúť na spoločnej reakcii na izraelské ťaženie v Pásme Gazy a Libanone a preto ťažko očakávať, že sa v stredu zrodí jednotné a silné spoločné vyhlásenie s lídrami krajín Perzského zálivu.Podobná situácia je aj vo vzťahu k vojne na Ukrajine. EÚ by chcela v záveroch summitu presadiť silné vyhlásenie o odsúdení vojenských dodávok tretích krajín pre Rusko, kde by bola jasná podpora GCC pre pozíciu Únie, čo sa zrejme nepodarí a zhoda bude iba na nejakom všeobecnejšom vyhlásení.Optimistickejšie boli pred summitom vnímané snahy o užšiu hospodársku a obchodnú spoluprácu medzi oboma blokmi. EÚ je síce druhým najväčším obchodným partnerom krajín GCC, avšak rozhovory o obchodnej dohode viaznu už niekoľko rokov. Pre Úniu je región so šiestimi bohatými štátmi zaujímavý aj z hľadiska energetických dodávok a znižovania závislosti na Rusku, ako aj z hľadiska hľadania investícií pre inovácie, ktoré podporia zelenú ekonomiku.

Michel sa prihovoril za užšiu spoluprácu EÚ s krajinami Perzského zálivu

Prvé stretnutie na najvyššej úrovni medzi krajinami EÚ a krajinami Perzského zálivu otvára novú a ambicióznejšiu kapitolu vzájomnej spolupráce a pomôže obom stranám lepšie vnímať mnohé zo spoločných výziev. Uviedol to predseda Európskej rady Charles Michel v rámci úvodného príhovoru na summite Rady pre spoluprácu EÚ a Perzského zálivu (EÚ-GCC).Michel vyjadril nádej, že to bude "prvé z mnohých" stretnutí na najvyššej úrovni medzi oboma regiónmi. Upozornil, že týmto summitom EÚ a GCC vysielajú silný odkaz svojim občanom a celému svetu, a to, že oba bloky sú pripravené vybudovať strategické partnerstvo vhodné pre 21. storočie.

Predseda Európskej rady Charles Michel
Zobraziť galériu (3)
Predseda Európskej rady Charles Michel  (Zdroj: TASR/Photo/Geert Vanden Wijngaert)

"Sme pripravení spolupracovať na riešení globálnych výziev. Chceme viac stability, viac bezpečnosti, viac prosperity a viac rešpektovania medzinárodného práva," vyhlásil Michel. Pripomenul, že obe strany zdieľajú spoločný cieľ, podporovať hospodársky rast a vytvárať väčšiu prosperitu pre občanov, čo je možné dosiahnuť prostredníctvom udržateľných investícií a obchodu a spoluprácou na digitálnej revolúcii, zavádzaní umelej inteligencie a zelenej transformácii.Michel zdôraznil dôležitosť lepšieho prepojenia oboch regiónov, ich ekonomík a ľudí.Dodal, že EÚ aj GCC zdieľajú spoločnú zodpovednosť za ochranu medzinárodného poriadku založeného na pravidlách a Charty OSN a ako regionálne organizácie musia zohrávať kľúčovú úlohu pri riešení vojnových konfliktov, klimatických zmien, posilňovaní multilateralizmu a ľudských práv.

"Súčasný geopolitický kontext je mimoriadne ťažký," skonštatoval Michel a najmä s odkazom na krízu na Blízkom východe vyjadril presvedčenie, že Európania aj obyvatelia krajín okolo Perzského zálivu zdieľajú želanie oveľa viac spolupracovať a "stavať mosty" a spoločnými silami urobiť viac pre podporu stability, pokroku a solidarity v oboch regiónoch a na celom svete."Dnes je globálna stabilita ohrozená dramatickou situáciou na Blízkom východe, ruskou vojnou proti Ukrajine a tragickou situáciou v Sudáne. Tieto krízy spôsobili obrovské ľudské utrpenie. Preto musíme konať rozhodnejšie a opäť zmeniť chod dejín," povedal Michel lídrom EÚ a GCC.Spresnil, že budúcnosť oboch regiónov je silne prepojená, aj preto diskusie na summite budú o tom, čo ich spája a kde možno urobiť viac pre budovanie pozitívnej agendy do budúcnosti.

 

Viac o téme: SummitSpoluprácaRokovanie Európska úniaPerzský zálivCharles Michel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu