Štvrtok17. október 2024, meniny má Hedviga, zajtra Lukáš

Podozrivých z útoku na kolegu Navaľného prepustili v Poľsku na kauciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA — Viac než sedem mesiacov po útoku na Leonida Volkova, exilového spolupracovníka zosnulého vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného, ku ktorému došlo v Litve, prepustili v Poľsku z väzby na kauciu dvoch podozrivých. Pre agentúru AFP to uviedla v stredu hovorkyňa generálnej prokuratúry. Kedy boli prepustení, však nekonkretizovala.

Odvolací súd vo Varšave minulý týždeň rozhodol, že obaja Poliaci môžu byť predbežne prepustení, ak zložia kauciu po 50.000 zlotých (približne 11.600 eur).Útok na 43-ročného Volkova sa odohral 12. marca, niekoľko týždňov po Navaľného smrti, na predmestí litovskej metropoly Vilnius. Volkov pri ňom utrpel zranenia po úderoch kladivom. Mal aj zlomenú ruku. Dvoch podozrivých v apríli zadržali v Poľsku po tom, čo na nich v Litve vydali európsky zatykač.Litovská tajná služba po útoku uviedla, že ho pravdepodobne organizovalo Rusko.V tejto kauze poľská prokuratúra vyšetruje šiestich Poliakov, Bielorusa a Rusa. Organizátorom útoku je údajne občan Ruska, identifikovaný ako Anatolij B.

Útok na Volkova viedol k sporom v rámci ruskej opozície. Protikorupčná nadácia založená Navaľným a samotným Volkovom obvinila zo zosnovania útoku Leonida Nevzlina, bývalého obchodného partnera oligarchu a kritika Kremľa Michaila Chodorkovského. Samotný Nevzlin obvinenia odmietol a zastal sa ho aj Chodorkovskij.Navaľnyj, najvýznamnejší kritik Kremľa, zomrel 16. februára v ruskej trestaneckej kolónii v Arktíde, kde si odpykával 19-ročný trest odňatia slobody. Ruské úrady tvrdia, že zomrel prirodzenou smrťou, Navaľného stúpenci sú však presvedčení, že veľký podiel na nej má ruský prezident Vladimir Putin.

Viac o téme: PrepustenieKauciaSúd útok Alexej Navaľný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu