Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Francúzsko sa zaviazalo dodržiavať pravidlá EÚ týkajúce sa výdavkov

Paolo Gentiloni Zobraziť galériu (2)
Paolo Gentiloni (Zdroj: SITA/Giuseppe Lami/ANSA via AP)

LUXEMBURG - Rokovania Európskej komisie s novou francúzskou vládou o rozpočte krajiny a verejných financiách sa začali sľubne. Povedal to novinárom pred pondelkovým stretnutím Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, komisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Gentiloni pritom poukázal na diskusie o rozpočte s novým francúzskym ministrom financií Antoinom Armandom, keďže cieľom Paríža je obmedziť výdavky a znížiť deficit. Armand vo štvrtok (10. 10.) predstaví v parlamente svoj návrh rozpočtu. Vláda vo Francúzsku chce zredukovať veľký dlh prostredníctvom znižovania výdavkov a zavedením nových daní.

archívne video

Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy (Zdroj: Twitter)

V Luxemburgu sa nový francúzsky minister financií pokúšal ubezpečiť partnerov, že prioritou vlády v Paríži je dostať deficit pod kontrolu a splniť rozpočtové pravidlá Európskej únie (EÚ). Armand pred prvým stretnutím s ministrami financií zdôraznil, že dodržiavanie pravidiel je "otázkou medzinárodnej dôveryhodnosti". Potrebuje však presvedčiť aj trhy, že Francúzsko dosiahne svoje ciele.

Brusel už pokarhal Paríž za porušovanie rozpočtových pravidiel EÚ. V júli zaradil Francúzsko medzi krajiny, proti ktorým vedie formálne konanie pre nadmerný deficit. Rozpočtový schodok Francúzska prekračuje totiž povolený limit v EÚ, ktorým sú 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Paríž musí teraz EÚ predložiť viacročný plán na zníženie deficitu. Francúzsko pritom dostalo istý odklad, keďže predčasné voľby v júli nepriniesli jasného víťaza a vytvorenie novej vlády trvalo niekoľko mesiacov. Svoj rozpočtový plán musí Európskej komisii dodať do 31. októbra. Armand je optimistický, pokiaľ ide o snahu Francúzska znížiť deficit pod povolenú hranicu EÚ do roku 2029. To je však o dva roky neskôr, ako sľuboval jeho predchodca Bruno Le Maire na začiatku roka 2024.

Francúzske dlhy

Armanda čaká náročná úloha. Jeho návrh rozpočtu musí presvedčiť trhy a Brusel a zároveň zabezpečiť, aby nespôsobil občanom a podnikom príliš veľa bolesti. A času má málo. Francúzsky premiér Michel Barnier označil francúzske dlhy vo výške viac ako 3,2 bilióna eur, vyše 110 % HDP, za "Damoklov meč nad hlavou Francúzska a každého Francúza".

Michel Barnier
Zobraziť galériu (2)
Michel Barnier  (Zdroj: TASR/Sarah Meyssonnier/Pool via AP)

Armand počas diskusie o širších otázkach ovplyvňujúcich Európu trval na tom, že Francúzsko je odhodlané pokročiť v kľúčových prioritách vrátane zvýšenia konkurencieschopnosti tzv. starého kontinentu. "EÚ zaostáva za Čínou a USA v strategických oblastiach," varoval Armand, podľa ktorého je potrebné pracovať na "prehĺbení jednotného trhu a posilnení európskej priemyselnej politiky".

Viac o téme: VýdavkyPravidláFrancúzskoPaolo Gentiloni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu